Børsen raste under 200-grensa

Representant for Rød Ungdom med fareskilt foran Oslo Børs mandag morgen. Aksjonistene mener, i følge en pressemelding, at rasfaren i finanssystemet er så stor at grunnleggende endringer trengs. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.
Representant for Rød Ungdom med fareskilt foran Oslo Børs mandag morgen. Aksjonistene mener, i følge en pressemelding, at rasfaren i finanssystemet er så stor at grunnleggende endringer trengs. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.

<pDet er første gang på fire år at indeksen har gått under 200 poeng.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB–Fredrik Grønningsæter): Oslo Børs fortsatte å falle onsdag. Ved stengetid var hovedindeksen ned 7,59 prosent til 196,65 poeng. Det er første gang på fire år at indeksen har gått under 200 poeng.

Ved 17-tiden onsdag bikket hovedindeksen på Oslo Børs for første gang på fire år under den psykologisk viktige 200-grensa. Det siste kvarteret før stengetid stupte indeksen og endte på 196,65 poeng. Omsetningen kom på 4,5 milliarder kroner.

Finansaksjene ledet an i fallet. DnB NOR gikk ned 14,42 prosent, etterfulgt av kollega Storebrand som gikk ned 11,80 prosent.

Amerikanske konsumpriser

En medvirkende årsak til børsfallet onsdag var de amerikanske konsumprisene. Onsdag ble det klart at konsumprisindeksen gikk ned med 1 prosent fra september til oktober, På forhånd var fallet forventet til 0,8 prosent, skriver DN.no.

I tillegg nøret nestsjefen i den amerikanske sentralbanken, Donald Kohn, opp under børsfrykten i Europa i sin tale onsdag. Kohn sa han forventer flere kvartaler med negativ vekst i USA. Spesielt hard rammet er bolig og bilindustrien.

De amerikanske børsene var alle gått ned i 17-tiden onsdag.

Også på de største børsene i Europa fikk onsdagen en brutal slutt. De toneangivende gikk alle mer enn 4 prosent ned ved stenging.

I London falt FTSE 100-indeksen med 4,82 prosent til 4.005,68 poeng. CAC 40-indeksen i Paris gikk ned med 4,03 prosent til 3.087,89 poeng, mens DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned med 4,92 prosent til 4.354,09 poeng.

I Sverige stengte børsen med et fall på 4,9 prosent på OMXS-indeksen. Den danske OMXC20-indeksen gikk ned med 3,7 prosent.

Røde tall

Nærmest hele selskapslisten på Oslo Børs var farget med rødt onsdag, og børslokomotivene slapp ikke unna. StatoilHydro gikk ned med 4,29 prosent, Telenor sank med 4,67 prosent, Yara falt 5,81 prosent og Seadrill gikk ned med 7,12 prosent.

De største taperne ble sjøfartsselskapet Teco Maritime, tett etterfulgt av offshoreselskapet Electromagnetic Geoservices. Aksjene gikk ned henholdsvis 20,59 og 19,66 prosent.

Men noen selskaper gikk mot strømmen. Sparebanken Vest steg 11,7 prosent onsdag. I tillegg kunne spillselskapet Funcom, som har opplevd kraftig nedgang de siste månedene, notere seg en oppgang på 6,92 prosent.

Prisen på et fat nordsjøolje lå onsdag på 51,81 dollar. (©NTB)

Personvernpolicy