Inkasso-«bombing» av Forsvaret

Antallet purringer øker og bunken med forfalte regninger øker. Nå merker Forsvaret følgene av innføringen av nytt IT-prosjekt. Foto: Forsvarets mediesenter
Antallet purringer øker og bunken med forfalte regninger øker. Nå merker Forsvaret følgene av innføringen av nytt IT-prosjekt. Foto: Forsvarets mediesenter

<pEtter innføringen av et nytt IT-system hoper det seg fortsatt opp purringer, fakturaer og inkassovarsler hos Forsvaret</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fortsatt mange forfalte fakturaer, og vi begynner å merke at vi får en del inkassovarsel, sier kommandørkaptein Ståle Eriksen, sjef for Forsvarets regnskapsadministrasjon (FRA).

I forrige uke behandlet FRAs Arbeidsmiljøutvalg økt arbeidsbelastning etter at et nytt IT-system ble innført i sommer. Referatet etterlater liten tvil om en vanskelig situasjon:

«Det er fortsatt store mengder purringer, mange forfalte fakturaer, veldig mange bilag (faktura/innkjøpsordrer) som havner i feillogger pga diverse forhold. I tillegg er det store
mengder manuelt arbeid med bla omposteringer», heter det.

Forholdene beskrives som «frustrerende» og «hver arbeidsoppgave tar unødig lang tid».

For å avhjelpe situasjonen har det vært nødvendig å hyre inn ekstern hjelp fra bemanningsselskaper.

Kommandørkaptein Eriksen understreker at forsinkelsene i fakturaprosessen ikke vil føre til forsinkelser i deres avlevering av regnskaper.

- Men i forhold til oppgjør mot våre leverandører, der ligger vi litt på hæla. Men vi er i ferd med å ta inn deler av forsinkelsene. Vi kjører på med det vi har, men vi vil ikke være a jour før jul. det kan først skje ut på nyåret, sier han.

Da Forsvarsjefen for fem måneder siden bestemte seg for at det såkalte Økonomiprosjektet (ØP) skulle lanseres, manglet det ikke på advarsler . Sjefen for den avdelingen som blant annet håndterer Forsvarets materiell, FLO, ønsket at den nye IT-løsningen skulle utsettes.

Også forrige gang det ble innført et nytt system for betaling av regninger, i 2003, økte statens utlegg til inkasso. Kommandørkaptein Eriksen anslår at de ekstraordinære utgiftene den gang kom opp i 5-6 millioner kroner.

- Men vi er langt unna det. Så vidt jeg kan se har vi så langt bare postert 3-400.000 kroner så langt. Når man innfører så svære ting blir dette bare en del av kostnadene.

- Vi har utfordringer i forhold til å få folk til å bruke det nye verktøyet, å lære folk opp og få prosessen til å rulle. Vi visste jo at denne høsten ville bli tøff, men den har blitt litt tøffere enn det vi hadde trodd.

- Vi er langt fra noen normal situasjon, sier FRA-sjefen.

Personvernpolicy