Norges rammes av lav oljepris

GULLGRUE: Statfjord A-plattformen taues ut på sokkelen i 1977. Investeringen har gitt Norge milliardinntekter, men nå kan økonomiske nedgangstider også svekke aktiviteten på sokkelen. Foto: Scanpix.
GULLGRUE: Statfjord A-plattformen taues ut på sokkelen i 1977. Investeringen har gitt Norge milliardinntekter, men nå kan økonomiske nedgangstider også svekke aktiviteten på sokkelen. Foto: Scanpix.

<pEn vedvarende lav oljepris kan ramme Norge hardt, men det blir ingen bråstopp på sokkelen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først fra 2010 blir aktiviteten merkbart redusert.

Det tror flere aktører i petroleumsnæringen som NTB har snakket med.

Økonomiprofessor Arild Hervik sa så sent som for to måneder siden at norsk petroleumsvirksomhet ville klare seg godt gjennom finansuroen, såfremt oljeprisen ikke falt under 60-70 dollar fatet.

Nå er han betydelig mer skeptisk til hva som kan skje fra 2010-2011.

Oljeprisen nærmer seg nå 50 dollar fatet.

Full fart

På oljebasen Vestbase i Kristiansund er det full fart med 800 ansatte i 65 ulike bedrifter innenfor portene. Basen forsyner oljevirksomheten i Norskehavet med varer og tjenester.

Bare i Møre og Romsdal er 30.000 personer direkte eller indirekte sysselsatt i oljerelatert virksomhet.

Administrerende direktør Alf Dahl på Vestbase er foreløpig ikke veldig urolig, selv om oljeprisen på kort tid har falt fra 140 dollar til 60 dollar fatet.

– Det som skjer skaper en viss uro i forhold til langtidsperspektivet. Men i denne bransjen investeres det med et perspektiv på 30-40 år, så noen bråstans blir det ikke, sier Dahl.

Han forteller om en aktivitet som har vært på et høyt nivå i 2008, og han forventer et høyt nivå også i 2009.

Prisfall

– Det som er besluttet gjennomført blir gjennomført, men vi må se på nye prosjekter med nye øyne. I det langsiktige bildet tror vi det vil være en økende energietterspørsel som må møtes med nye prosjekter, men vi vet av erfaring i denne industrien at et så kraftig oljeprisfall som det vi har sett de siste månedene, vil påvirke beslutninger i lisenser og partnerskap, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NTB.

Aanestad sier at usikkerheten i oljemarkedet er stor, som følge av finanskrisen og usikkerheten i verdensøkonomien.

Selv om det ikke blir noen dramatiske endringer den første tiden så er StatoilHydro nødt til å ta innover seg at vi har fått en betydelig endret markedssituasjon.

Fremtidige planer må vurderes på nytt, og dette arbeidet er allerede i gang.

God respons

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) tar responsen på den 20. konsesjonsrunden som et tegn på at selskapene fortsatt vurderer norsk sokkel som interessant.

Spørsmålet er om selskapene som tildeles feltene i den 20. konsesjonsrunden tar ballen videre.

– Det er snakk om mindre og mer kompliserte felt. Med dagens oljepris tror jeg fortsatt det vil være interessant å følge opp. Vi må huske på at det ikke er så svært mange årene siden oljeprisen var på dagens nivå. Det blir ingen bråstopp på sokkelen med en oljepris på rundt 60 dollar fatet, sier Riis-Johansen til NTB.

– Vanskeligere

Økonomiprofessor Arild Hervik tror at den internasjonale krisen vi er på vei inn i, blir verre enn noen kunne forutse bare for to-tre måneder siden.

På Oljens dag i Kristiansund for to måneder siden sa Hervik at Vestlandet, med en tung oljeindustri, ville klare seg bra tross finansuroen. Han tok et viktig forbehold, nemlig at oljeprisen ikke falt under 60-70 dollar fatet.

Med en oljepris som nå nærmer seg 50 dollar innser Hervik at Vestlandet og sokkelen, og dermed Norge, ikke vil komme seg skadefri gjennom dette.

– Det blir ingen bråstopp, men med en oljepris på rundt 50 dollar fatet over tid vil det skje noe med planene på norsk sokkel. Skulle oljeprisen falle ned mot 30 dollar fatet, må oljeselskapene endre atferd, sier Hervik til NTB.

Han viser til IEA (International Energy Agency) som sier at før 2015 skal oljeprisen opp igjen til 100 dollar fatet. Det er i årene 2010-2015 det kan bli vanskelig.

Personvernpolicy