Verdens ledere enige om erklæring

Verdens ledere samlet under G20-møtet i Washington DC. Foto: Scanpix
Verdens ledere samlet under G20-møtet i Washington DC. Foto: Scanpix

<p- Vi må legge grunnlaget for reformer som sikrer at en krise som denne aldri skjer igjen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det erklærte lederne for G20-landene, verdens største og raskest voksende økonomier, etter møtet i Washington lørdag.

Nå går de i gang med å forberede forslag til reformer av de internasjonale finansinstitusjonene, som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet IMF, for å styrke utviklingslandenes deltakelse. De vil også se på hvilke endringer som er nødvendige i reguleringen av finansmarkedene.

Et viktig punkt er også at landene nå vil forsøke å komme til enighet om en ny global handelsavtale innen utgangen av året. Den såkalte Doha-runden strandet fordi ledende utviklingsland og de industrialiserte landene ikke kom til enighet om landbrukssubsidier og toll på importerte landbruksprodukter.

Aprilmøte i London?

Arbeidet med reformer av finansregelverket og – institusjonene skal pågå fram til mars neste år. Så skal lederne for de 20 landene møtes igjen 30. april neste år, ifølge slutterklæringen fra møtet. Stedet for møtet er ennå ikke bestemt, men Frankrikes president Nicolas Sarkozy var raskt ute med å foreslå London.

Europa og USA har hatt ulike tilnærminger til hvordan finanskrisen skal håndteres. Mens europeerne har ønsket seg strengere internasjonalt regelverk, har Bush stått fast på at det frie markedet ikke har spilt fallitt.

I slutterklæringen erklærer lederne at de avviser proteksjonisme, slik Bush innstendig oppfordret dem til å gjøre før møtet begynte.

De lover å samarbeide for å styrke reguleringen av lumske finansmekanismer og produkter, som har bidratt til å gjøre finansmarkedene uoversiktlige. Samtidig understreket slutterklæringen at det var nødvendig å ikke gå for langt, slik at det kveler innovasjon.

G20-landene erklærte også at de vil bruke skattepolitiske tiltak for stimulere sine nasjonale økonomier, for å dempe og snu resesjonen som allerede gjort sitt inntog i en rekke land.

Knirkefri overgang

Verten selv lovet lederne at overgangen til en ny president, Barack Obama, vil gå knirkefritt.

– Jeg har fortalt lederne at Obamas overgangsteam har blitt fullt ut oppdatert, sa Bush.

Obama tar over som USAs president 20. januar, og vil derfra ta over ansvaret for stormaktens håndtering av krisen. Han var ikke til stede på lørdagens møte, men to av hans rådgivere, deriblant tidligere utenriksminister Madeleine Albright, møtte utsendinger fra en rekke delegasjonene.

Anbefalinger

Landenes finansministre skal de neste månedene komme med konkrete anbefalinger som skal avverge en ny uforutsett kollaps i finansmarkedene, med påfølgende økonomisk krise, slik verden opplevde i høst.

Målet er å samordne regler for regnskapsføring og bedre ledelsen ved Den internasjonale komiteen for regnskapsføring (IASB). Nye regler skal også omfatte andre deler av markedet, slik som hedgefond og såkalte derivater, en type produkter som har bidratt til å gjøre finansmarkedene uoversiktlige.

Landene vil dessuten skaffe seg en oversikt over hvilke finansinstitusjoner som har en avgjørende funksjon i den globale økonomien.

Reformer skal også gjøre det mindre lønnsomt å ta overdreven risiko. (©NTB)

Personvernpolicy