Mye penger i Tippeligaen

2007-SESONGEN: Her fra høstkampen mellom Aalesund og Rosenborg, en kamp Rosenborg for øvrig vant 2-1. (Foto: Scanpix.)
2007-SESONGEN: Her fra høstkampen mellom Aalesund og Rosenborg, en kamp Rosenborg for øvrig vant 2-1. (Foto: Scanpix.)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTippeligaen var god butikk i fjor. Klubbene tjente nesten 1,4 milliarder kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Regnskap 2007
  • * Samlede inntekter: 1,396 milliarder kroner (økning på nesten 30 prosent)
  • * Samlede utgifter: 1, 396 milliarder kroner (økning på 26 prosent)
  • * Driftsresultat: 78 000 kroner (minus 32 millioner i 2006)
  • * Reklame/sponsorinntekter: Økning på 114 millioner kroner (35 prosent)
  • * Billettinntekter: Økning på 103 millioner kroner (54 prosent)
  • * Andre salgsinntekter: Økning på 38 millioner kroner (45 prosent)
  • (Kilde: Fotballmagasinet)

En totaloversikt som nylig ble publisert i Norges Fotballforbunds blad Fotballmagasinet viser at norske tippeligaklubber økte inntektene med nesten 30 prosent i 2007. Til sammen utgjorde inntektene 1,396 milliarder kroner.

Også medieinntektene økte kraftig - med 32 prosent (56 millioner kroner). Dette skyldes norske klubbers deltagelse i Champions League og UEFA-cupen.

Mest økte reklame- og sponsorinntektene. Her var oppgangen på 35 prosent, eller 114 millioner kroner.

- Jeg er glad for at fotballen blir sett på som en enda mer attraktiv samarbeidspartner for næringslivet. Det er viktig med tanke på å legge forholdene til rette for en sportslig satsing som kan føre oss nærmere de beste i Europa, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til Fotballmagasinet.

Økte utgifter

Men også utgiftene økte for tippeligaklubbene i 2007. Samlet var utgiftene nesten på størrelse med inntektene, noe som ga et driftsresultat på 78.000 kroner - mot minus 32 millioner i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju klubber gikk med overskudd og sju med underskudd. Men ingen klubber hadde negativ egenkapital.

- Det vil selvfølgelig være stor variasjon mellom klubbene, men det er positivt at klubbene samlet sett klarte å snu et negativt driftsresultat fra 2006 til å gå i pluss. Men generelt er det viktig å styrke egenkapitalen som en buffer mot svingninger på inntektssiden, sier fotballpresidenten.

Moderat

Totalt økte utgiftene med 290 millioner (26 prosent) i 2007. personalkostnadene gikk opp med 102 milloner (18,8 prosent), og til sammen brukte klubbene 651 millioner på denne posten i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økningen er størst i administrasjon og trenerstab, mens spillerlønningene økte moderat i 2007.

- Et uttrykk for profesjonaliseringen av Tippeligaen. Det igjen kan bidra til å styrke både inntektsgrunnlaget og ikke minst den sportslige utviklingen på sikt, mener fotballpresident Kåfjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de siste 5-6 årene har de beste klubbene økt budsjettene til spillerutvikling fra rundt en halv million til opp mot 12 millioner i året. I tillegg har samtlige klubber i Tippeligaen og Adeccoligaen nå en en heltidsansatt toppspillerutvikler.

Fornuftig

Personalkostnadene utgjorde i 2007 46,6 prosent av Tippeligaklubbenes samlede utgifter, men her er variasjonen stor fra lag til lag. Kåfjord mener gjennomsnittet ligger på et fornuftig nivå.

- Jeg vil likevel advare klubber som har låst opp for store andeler av de samlede utgiftene i spillerkontrakter. Det setter dem i en sårbar situasjon hvis enkelte sentrale inntektsposter skulle falle, for eksempel ved nedrykk, sier han.

Fotballpresidenten mener at regnskapet for 2007 totalt sett gir grunn til optimisme for norsk toppfotball.

- Flere går på kamp, næringslivet oppfatter fotballen en stadig mer attraktiv samarbeidspartner, og klubbene øker satsingen på spillerutvikling. I sum gir dette oss gode forutsetninger for å nærme oss de beste i Europa, sier Kåfjord til Fotballmagasinet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets tall

Når det gjelder tallene for årets sesong, blir de tidligst klare sommeren 2009, opplyser informasjonssjef Roger Solheim i Fotballforbundet til ABC Nyheter.

- Det henger sammen med at klubbene vanligvis ikke har årsmøter før i mars. Først da foreligger regnskapene for året før. Klubbene rapporterer så til Fotballforbundet i løpet av april, som så trenger en del tid på gjennomgangen av de forskjellige budsjettene før oversikten er klar, sier Solheim.