– Jeg skal konfrontere finanskrisen

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSAs påtroppende president Barack Obama vil ha en ny tiltakspakke for økonomien på plass så raskt som mulig. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi står overfor den største økonomiske krisen i vår levetid. Vi må handle raskt, sier Barack Obama.

Den kriserammede økonomien sto i sentrum da senator Obama fredag holdt sin første pressekonferanse etter tirsdagens valgseier.

- Jeg kommer til å konfrontere denne krisen med én gang jeg blir president, sa Obama, som kom rett fra et møte med sine økonomiske rådgivere.

Obama la fram en plan på flere punkter som han mener det er viktigst å ta tak i. Blant punktene er en redningsplan for middelklassen, inkludert en utvidelse av stønadsordningene for arbeidsløse, og nye redningspakker for industrien og små og mellomstore bedrifter.

- Jobbe sammen

Obama mener det er svært viktig å få vedtatt en ny økonomisk redningspakke raskt, gjerne før han inntar Det hvite hus.

- Er ikke stimuleringspakken vedtatt før jeg blir tatt i ed 20. januar, så er det det første jeg kommer til å få gjort, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg undervurderer ikke de enorme utfordringene som ligger foran oss. Det er ingen enkel eller hurtig løsning på hvordan vi skal komme oss opp av hullet vi har havnet i. Men jeg vet at vi kommer til å klare det om vi jobber sammen, sa Obama, som også vil prioritere høyt å hjelpe den hardt rammede bilindustrien.

USA våknet fredag opp til nye dystre tall. Arbeidsløsheten er nå på sitt verste på 14 år. 1,2 millioner amerikanere er nå uten jobb, noe som tilsvarer 6,5 prosent av arbeidsstokken. 240.000 arbeidsplasser forsvant bare i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skape nye jobber

- Vi må få på plass en redningsplan for middelklassen og skape nye jobber, sa Obama, som mente han som ny president vil kunne ha stor påvirkning.

- Jeg tror en ny president kan ha enorm innvirkning for å skape ny tillit til økonomien, sa senatoren fra Illinois til journalister i hjembyen Chicago.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle Obamas økonomiske rådgiverne, samt visepresident Joe Biden og Emanuel Rahm som skal bli stabssjef, sto bak Obama på pressekonferansen. Blant de 17 økonomiske rådgiverne var de tidligere finansministrene Lawrence Summers og Robert Rubin, tidligere sentralbanksjef Paul Volcker og milliardæren Warren Buffett.

Ingen nye navn

Finansmarkedene venter spent på hvem som blir ny finansminister, men Barack Obama ville ikke røpe noen nye medlemmer av regjeringen under pressekonferansen fredag.

- Når vi har en kunngjøring klar, vil vi komme med den. Det er viktig å finne de rette menneskene raskt, men jeg vil ikke forhaste meg, var det eneste Obama ville si om sammensetningen av den nye administrasjonen.

Den eneste stillingen i Obamas nye administrasjonen som til nå er blitt bekreftet, er Rahm Emanuel, som blir stabssjef. Emanuel fra Illinois regnes som en av de mektigste demokratene i Representantenes hus og er kjent under tilnavnet «Rahmbo».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senator Obama fortalte på pressekonferansen at han har søkt råd hos de tidligere presidentene, og at alle har tilbudt seg å hjelpe ham. Obama er til uka invitert til å Det hvite hus for å møte president Bush og kona Laura.

Vant North Carolina

Obama fikk på sin første pressekonferanse som nyvalgt president også spørsmål om valpen han har lovet jentene sine skal følge med på lasset når familien flytter inn i Det hvite hus.

- Dette er en stor sak, som har skapt enorm interesse. Vi er i gang med å lete, men vi er nødt til å finne en hund som en allergiker kan ha, sa Obama og smilte.

Fredag ble det også klart at Obama vant delstaten North Carolina i tirsdagens valg. Senatoren fra Illinois endte dermed opp med 364 valgmenn, nesten 100 mer enn hva han trengte for å vinne. (©NTB)