- Katastrofalt dårlig

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p240.000 amerikanere mistet jobben i oktober. - Her er det bare å holde seg fast, for det blir ikke noe bedre, sier seniorøkonom.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at sysselsettingen utenom jordbruket falt med 240.000 personer i oktober.

På forhånd var det ventet en nedgang på 200.000 personer, ifølge Bloomberg News.

Opprinnelig rapporterte departementet at sysselsettingen i september falt med 159.000 personer. I dag ble denne revidert til en nedgang på 284.000 personer. Også august-tallene ble revidert fra en opprinnelig nedgang på 73.000 personer til en nedgang på 127.000.

Så langt i år har dermed godt over 1,1 million amerikanere mistet jobben. Mer enn halvparten, 651.000, har mistet jobben i løpet av de siste tre månedene.

Arbeidsledighetsraten steg til 6,5 prosent i oktober. I september var ledighetsraten på 6,1 prosent. Det var ventet en ledighetsrate på 6,3 prosent, ifølge Bloomberg News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Katastrofalt dårlig

Seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets sier at han har ventet å se 200.000-tallet en god stund allerede.

- Det var dårlig i oktober. Det var kraftige nedrevideringer i august og september. I tillegg økte ledigheten til 6,5 prosent. Dette er gjennomgående dårlig, sier Orskaug til DN.no.

Les mer om det norske arbeidsmarkedet på DN.no/karriere

Nå har vi fått to måneder på rad med fall i sysselsettingen på mer enn 200.000 i og med at september ble kraftig nedrevidert.

- Det har strupet seg helt til. De to viktigste indikatorene vi får fra USA er dagens rapport og ISM-indeksen. Begge er katastrofalt dårlige. Her er det bare å holde seg fast, for det blir ikke noe bedre, sier Orskaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter enda verre tall

Han mener det ikke er lenge før det månedlige fallet i sysselsettingen når 300.000. Han viser til at forrige nedgangsperiode i 2001 og 2002 hadde tre måneder på rad med fall på rundt 300.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men vi er redd for at det blir enda kraftigere denne gangen, at den negative perioden blir lengre og dypere, sier seniorøkonomen.

Torsdag viste de ukentlige arbeidsmarkedstallene at antall personer på ledighetstrygd i forrige uke økte til sitt høyeste nivå på 25 år.

Les mer: Høyeste USA-ledighet på 25 år

Godt utgangspunkt

Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten er den mest utfyllende rapporten på tilstanden i arbeidsmarkedet i verdens største økonomi.

Ifølge Bloomberg News gir den trolig det beste utgangspunktet for å vurdere den nåværende og fremtidige utviklingen i amerikansk økonomi.

I markedet fokuseres det umiddelbart på de såkalte overskriftstallene.

  • Vekst i sysselsettingen
  • Ledighetsrate
  • Gjennomsnittlig timelønn
  • Gjennomsnittlig arbeidsuke

De mer detaljerte delene av rapporten kan imidlertid gi verdifull innsikt.

Sysselsettingstallene blir delt inn i sektorer. Dette kan gi investorer indikasjoner om hvilke deler av økonomien det kan være fornuftig å plassere pengene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følges tett

Arbeidsmarkedstallene gir også innsikt i lønnsutvikling, Lønnsvekst er blant de viktigste indikatorene som den amerikanske sentralbanken Federal Reserve følger. Selv de minste tegnene om inflasjonspress fanges opp.

Dersom lønnsveksten skaper inflasjonspress gir dette Fed mindre rom for å stimulere økonomien med lave renter, ifølge Bloomberg.

Et stramt arbeidsmarked som gir inflasjonspress vil indikere at renten er på vei opp. Men dersom jobveksten er lav eller negativ gir det signaler om at rentene er på vei nedover.