Denne rapporten avgjør børsuken

Illustrasjonsfoto Colourbox
Illustrasjonsfoto Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Dette tallet har vi ventet på hele uken, sier meglersjef. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 14.30 kommer den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Hvis det er en enkelt makrobegivenhet som kan bevege markedene, så er det denne.

Tidligere i år har rapporten ved flere anledninger gitt store og umiddelbare utslag i aksjemarkedene.

- Det er et av tallene vi har ventet på hele uken, så det følger vi med spenning, sier meglersjef Gunnar Hagen i DnB Nor Markets til DN.no.

Venter kraftig fall

Ifølge Bloomberg News venter analytikerne at antall sysselsatte utenfor jordbruket falt med 200.000 personer i oktober. I september falt sysselsettingen med 159.000 personer.

- Som alltid er usikkerheten stor og denne gang ekstra stor som følge av effektene av eskaleringen av finanskrisen. Vi kan derfor ikke utelukke et enda verre utfall, skriver Hagens DnB Nor-kollega Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra meglerhuset fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I følge Reuters er det mest negative anslaget en nedgang i sysselsettingen på 250.000 personer.

Onsdag viste den månedlige rapporten fra ADP at antall sysselsatte i privat sektor falt med 157.000 personer i oktober. På forhånd var det ventet et fall på 100.000.

Kan nå én million

Så langt i år har det forsvunnet 760.000 arbeidsplasser utenfor jordbruket i USA. Torsdag viste de ukentlige arbeidsmarkedstallene at antall personer på ledighetstrygd i forrige uke økte til sitt høyeste nivå på 25 år.

Les mer:

Det er ventet at ledighetsraten øker fra 6,1 prosent i september til 6,3 prosent i oktober. Ledighetsraten i rapporten blir beregnet på grunnlag av en separat undersøkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom rapporten blir vesentlig mye svakere enn ventet kan konsekvensen bli at ukens oppgang på Oslo Børs blir visket ut.

I 11-tiden fredag ligger hovedindeksen på rundt 250,44. Hovedindeksen startet uken på 244,80 poeng, og rapporten kan derfor bli avgjørende for om uken sett under ett ender i pluss eller minus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt utgangspunkt

Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten er den mest utfyllende rapporten på tilstanden i arbeidsmarkedet i verdens største økonomi. Den gir trolig det beste utgangspunktet for å vurdere den nåværende og fremtidige utviklingen i amerikansk økonomi.

I markedet fokuseres det umiddelbart på de såkalte overskriftstallene:

  • *Vekst i sysselsettingen

  • *Ledighetsrate

  • *Gjennomsnittlig timelønn

  • *Gjennomsnittlig arbeidsuke

De mer detaljerte delene av rapporten kan imidlertid gi verdifull innsikt. Sysselsettingstallene blir delt inn i sektorer. Dette kan gi investorer indikasjoner om hvilke deler av økonomien det kan være fornuftig å plassere pengene sine.

Følges tett

Arbeidsmarkedstallene gir også innsikt i lønnsutvikling, Lønnsvekst er blant de viktigste indikatorene som den amerikanske sentralbanken Federal Reserve følger. Selv de minste tegnene om inflasjonspress fanges opp.

Dersom lønnsveksten skaper inflasjonspress gir dette Fed mindre rom for å stimulere økonomien med lave renter.

Et stramt arbeidsmarked som gir inflasjonspress vil indikere at renten er på vei opp. Men dersom jobveksten er lav eller negativ gir det signaler om at rentene er på vei nedover.