IMF venter økonomiske tilbakeslag i 2009

På børsen i Tokyo pekte stort sett alle oversikter nedover torsdag. Det gjorde også nye prognoser over verdensøkonomien neste år som ble framlagt av Det internasjonale pengefondet IMF. Foto: Reuters/Scanpix
 På børsen i Tokyo pekte stort sett alle oversikter nedover torsdag. Det gjorde også nye prognoser over verdensøkonomien neste år som ble framlagt av Det internasjonale pengefondet IMF. Foto: Reuters/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet internasjonale pengefondet (IMF) spår dramatisk lavere vekst og direkte reduksjon i økonomien i viktige land neste år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann i kø på et arbeidskontor i Spania, der arbeidsløsheten vokser raskt etter at finanskrisen har rammet landet hardere enn noe annet land i eurosonen. Foto: Reuters/ScanpixEn mann i kø på et arbeidskontor i Spania, der arbeidsløsheten vokser raskt etter at finanskrisen har rammet landet hardere enn noe annet land i eurosonen. Foto: Reuters/Scanpix

I eurosonen vil veksten krympe med et halvt prosentpoeng. Det er en drastisk nedgang fra prognosene for bare en måned siden, og den første økonomiske nedgangen siden andre verdenskrig.

– Veksten i eurosonen vil bli hardt rammet av strammere finansielle forhold og sviktende tillit, sier Pengefondet i en fersk rapport om verdens økonomiske framtidsutsikter.

Rapporten, som kom torsdag, er dårlig nytt også for Tyskland og Frankrike. Der spår IMF en direkte økonomisk tilbakegang på henholdsvis 0,8 og 0,5 prosent.

USA og Japan ned

USA, verdens største økonomi, må forberede seg på en negativ vekst på 0,7 prosent, ifølge IMF. Japan slipper litt mildere unna med en nedgang på 0,2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I verden sett under ett blir det en samlet vekst på fattige 2,2 prosent. Det er en nedgang på 0,8 prosentpoeng fra forventningene i oktober. Vekst under 3 prosent blir regnet som en global resesjon.

Utviklingslandene ligger likevel fortsatt an til å få den beste økonomiske framgangen, med en samlet vekst på i overkant av 5 prosent.

Blant annet vil Kinas økonomi vokse med 8,5 prosent. Det er likevel langt mindre enn veksten på 11,9 prosent i 2007.

Dystert i Tyskland

I Tyskland ble det torsdag lagt fram tall som økonomer kalte «katastrofale».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varebestillingene falt med 8 prosent fra august til september, og bestillinger fra utlandet gikk ned med 11,4 prosent. Innenlandske bestillinger gikk ned 4,3.

– Alt i alt er fallet i bestillinger siden desember 2007 akselererende. En konsekvens er at utsiktene for industriproduksjonen de neste månedene er dystre, sa det tyske næringsdepartementet i en kommentar til tallene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksporten, som står for halvparten av Tysklands økonomi, ventes å falle med 2,5 prosent neste år.

Rentekutt

Den britiske sentralbanken kutter renta med hele 1,5 prosentpoeng. Dermed er den nede på 3 prosent.

Økonomer hadde på forhånd ventet et kutt på et halvt prosentpoeng, og enkelte spådde også at den ville gå ned med et helt prosentpoeng. Knapt noen hadde imidlertid regnet med et så stort kutt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tyske metallarbeidere fortsatte sine proteststreiker torsdag for å støtte et krav om 8 prosent lønnsøkning. Men tallenes tale er at framtidsutsiktene for tysk økonomi, inkludert eksportindustriene, er meget dystre. Foto: Reuters/ScanpixTyske metallarbeidere fortsatte sine proteststreiker torsdag for å støtte et krav om 8 prosent lønnsøkning. Men tallenes tale er at framtidsutsiktene for tysk økonomi, inkludert eksportindustriene, er meget dystre. Foto: Reuters/Scanpix

Bank of England har aldri tidligere kuttet styringsrenta med mer enn 0,5 prosentpoeng siden den ble fristilt fra regjeringen i 1997.

Sentralbanken begrunner avgjørelsen med at inflasjonen er ventet å falle kraftig på grunn av billigere råvarer og svakere økonomi. Den ligger nå på 5,2 prosent, langt over sentralbankens ønske om å holde den på 2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ECB ned

Den europeiske sentralbanken ECB reduserte renten med 0,5 prosentpoeng til 3,25 prosent.

Den sveitsiske sentralbanken gjorde det samme, slik at styringsrenten i landet nå er mellom 1,5 og 2,5 prosent. Den danske sentralbanken senket også styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 5,0 prosent.

Islands sentralbank besluttet derimot å beholde styringsrenten på 18 prosent.

Krymper

Nye tall viser at Storbritannias økonomi strever i bratt motbakke. Økonomien krympet med 0,5 prosent i tredje kvartal, og eksperter regner med at krisen vil vare til 2010.

Boligprisene synker drastisk, i likhet med aktiviteten i byggebransjen. I oktober falt prisene med 14,9 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Storbritannias største utlånsbank, Halifax.

Det er det største fallet siden statistikk over boligpriser ble innført i 1983. Fra september til oktober sank boligprisen 2,2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny børsnedgang

På de europeiske og asiatiske børsene var det kraftig nedgang torsdag. I London var fallet på 5,6 prosent, DAX-indeksen i Frankfurt falt 6,8 prosent mens CAC 40-indeksen i Paris var ned 5,9 prosent. Nikkei-indeksen i Japan hadde falt med 6,5 prosent da børsen i Tokyo stengte. Kursene falt også i alle de nordiske landene.

På Wall Street gikk Dow Jones-indeksen ned med 0,65 prosent ved åpning. (©NTB)