Kundene vil oppleve flere rentehopp

Illustrasjonsfoto: ABC Nyheter/Scanpix
Illustrasjonsfoto: ABC Nyheter/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFull forvirring hos bankkundene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Selv om mange banker nå melder om rentenedgang, vil kundene oppleve flere rentehopp i november, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Kutter boliglånsrenten

Selv om Fokus Bank igår meldte at de setter ned renten med 0,5 prosentpoeng, vil eksisterende kunder oppleve at renten på boliglånet går opp to ganger i løpet av november. Først 9. og 23. desember vil renten peke ned igjen.

Informasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank innrømmer at dagens rentebilde er vanskelig å kommunisere ut til kundene.

- Jeg har akkurat bedt om at vi lager en tabell som viser de siste endringene. Jeg skjønner jo at folk blir forvirret, sier Langli til DN.

Varslingsplikten

Årsaken til forvirringen er bankenes varslingsplikt ved renteøkninger.

Etter loven må bankene sende kundene skriftlig varsel minst seks uker før den setter i verk renteøkning på utlån. Tilsvarende kreves det to ukers frist for senking av innskuddsrenten. Mange av bankenes renteendringer som ble varslet i september og oktober er dermed ennå ikke iverksatt.

Valutalån: - Jeg sparer hundretusener i året

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tviholder på innskuddskundene

Porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holbergfondene peker på at konkurransesituasjonen mellom bankene ikke nødvendigvis er til boliglånskundenes fordel.

- Banker med høy innskuddsdekning kan sette ned renten. Men jeg tror de kvier seg for det. Da risikerer de jo at innskuddskundene flytter pengene sine til en bank med høyere rente, sier han til DN.

Mange banker har brukt høye innskuddsrenter som lokkemiddel for å sikre seg bedre likviditet de siste månedene. Før pengemarkedet fungerer slik at bankene får lett tilgang til likviditet, vil bankene derfor prøve å beholde innskuddskundene de har fått.

Les også: