Bankansatte utsatt for trusler

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDrapstrusler, trusler mot familie og verbal trakassering stadig vanligere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Drapstrusler, trusler mot familie og verbal trakassering er blitt stadig vanligere for ansatte i bank og forsikring. Antallet trusler er doblet på fem år, ifølge Bankenes sikkerhetsråd.

Kvinner er oftest utsatt og ofte handler det om kulturelle forskjeller, skriver Vårt Land.

Det er snakk om mellom 80 og 100 innrapporterte trusler fra ansatte innen bank og forsikring. Bankenes sikkerhetsråd anslår mellom at 2 og 5 prosent av disse truslene er svært alvorlige.

Truslene kommer ansikt til ansikt, skriftlig eller over telefon, og den som truer gir uttrykk for et ønske om å skaffe seg penger eller skade den ansatte. Fysiske angrep eller episoder med våpen skjer ytterst sjelden.

– Ofte handler det om kulturelle forskjeller, og at noen kulturer ser ut til å ha lavere terskel for å skjelle ut offentlige tjenestemenn. De fleste forstår at folk lett kan slenge ut bemerkninger i affekt, men det er ikke særlig hyggelig uansett, sier leder Randolf Hammer i Bankenes sikkerhetsråd til Vårt Land.

Kvinnelige ansatte er mer utsatt for trusler enn mannlige, har Hammer uttrykk av.

– Enkelte menn blir lett opprørt hvis kvinner forteller dem hva de skal gjøre, sier han.

Mørketallene er store blant annet fordi trusler i filialer ofte ikke blir registrert. Rundt 30 prosent av truslene ender med anmeldelse.