- Obama tar børsen ned

Illustrasjonsfoto: Scanpix
 Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOslo Børs faller på svak oljepris og negativ Obama-effekt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Igår var det bred oppgang på Oslo Børs med en stigning på 7,2 prosent, og oppgang på 33 prosent siden bunnen forrige mandag.

Fra start klarte ikke børsen ikke helt å bestemme seg om det var fallende oljepris eller valg-rally i USA og kraftig oppgang i Asia som betydde mest. I løpet av ti minutter var børsen innom både pluss og minus flere ganger.

Nå ser det ut som valget er tatt og Oslo Børs er ned 3,66 prosent. Aksjestrateg Magne Naustvik i Nordea Markets vet hvorfor

- Det er ikke unaturlig at vi faller etter den enorme stigningen vi har sett på kort tid i det siste. Dessuten er nedgangen ledet at StatoilHydro som faller tilbake på grunn av oljeprisen, sier Naustvik.

StatoilHydro og Yara er mest omsatt og faller 4,21 og 4,33 prosent. Telenor er tredje mest omsatt og stiger 2,16 prosent.

Negativ Obama-effekt

I natt ble det klart at USAs 44. president heter Barak Obama, Naustvik mener dette påvirket markedet negativt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Obamas valgseier var priset inn i markedet, og når nyheten kommer så faller markedene litt tilbake, sier Naustvik.

Les mer: President Barack Obama

Resultater i vente

Resultatsesongen er i full gang, og nyhetene flytter markedet. Cermaq stiger på gode kvartalstall og er opp 4,73 prosent.

Les også: Cermaq banker forventningene

Block Watne leverte blandede tall i dag, og sparker en tredjedel av de ansatte. Markedet mener selskapet ikke skuffer i et tøft marked, og Block Watne er opp 23,53 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Harde bud for BWG

Asia, en het potet

Asiatiske aksjer opplevde en bred oppgang onsdag etter at de amerikanske børsene steg kraftig tirsdag. Nikkei var opp 4,5 prosent, mens Hang Seng-indeksen steg 5,6 prosent. India og Australia kuttet styringsrentene og Sør-Korea vedtok å tilføre 10,8 milliarder dollar inn i økonomien.

Les også: - Kan endre sentimentet i markedet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toyota Motor Corp. steg 8,1 prosent på spekulasjoner om at en ny amerikansk president kan introdusere tiltak for bedre økonomien. Barack Obama har oppfordret Kongressen å vedta en stimuluspakke for økonomien som kommer opp i Kongressen rett etter valget, ifølge Bloomberg News.

Lettelse i USA

I USA var det i går et aldri så lite valg-rally på de amerikanske børsene. Selv om en forventet seier til Barak Obama nok var priset inn i markedet, gav avklaringen friske takter. De tonegivende indeksene steg alle over tre prosent og positive vinder blåser inn over markedene.

Les mer: Valgrally på Wall Street

Olje prisen sklir noe

Oljeprisen faller noe tilbake onsdag morgen etter å ha steget over 10 prosent i New York tirsdag, blant annet drevet av svekket dollar.

-Det ser ut som om prisene beveger seg i takt med "dagens humør" i forhold til hva som skjer fra et økonomisk standpunkt, sier Chip Hodge i MFC Global investment Management til Marketwatch.

Artikkelen fortsetter under annonsen

WTI-desemberkontrakten er ned 2,14 dollar til 68,39 dollar fatet onsdag morgen etter å ha sluttet opp 6,62 dollar til 70,53 dollar fatet dagen før. Ved stengetid på Oslo Børs tirsdag ble kontrakten handlet til rundt 68,40 dollar fatet.

Brent 1.posisjon, som er desemberkontrakten, er ned 2,06 dollar til 64,38 dollar pr fat onsdag morgen etter å ha steget 5,96 dollar til 66,44 dollar pr fat forrige handelsdag.

Hovedindeksen ved Oslo Børs er ned 3,66 prosent til 362,61 poeng.