Ny milliardsmell for SAS

Illustrasjonsfoto: SAS
Illustrasjonsfoto: SAS
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p SAS-konsernet gikk med milliardtap i tredje kvartal, selv om omsetningen økte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
SAS konsernet
* SAS-konsernet omsatte i 2007 for 54,1 milliarder svenske kroner. Det var 4,7 prosent mer enn året før. Resultat før skatt var 1.242 millioner svenske kroner.
* Selskapet befordret i fjor 31,2 millioner passasjerer. Dette var en økning på 4,7 prosent i forhold til året før.
* I tredje kvartal i år gikk SAS-konsernet med 1.783 millioner svenske kroner i tap før skatt.
* SAS-ledelsen har tidligere initiert en rekke sparepakker. Vel 2.500 årsverk skal bort innen 2011, og 33 fly skal settes på bakken.
* Konsernledelsen varsler nå «nye strukturelle alternativer og løsninger». (©NTB)

Onsdag la konsernet fram resultater som viser et tap på 1,54 milliarder kroner i tredje kvartal. I samme periode i fjor gikk SAS med 395 millioner kroner i overskudd.

Omsetningen var på nærmere 14,2 milliarder kroner i tredje kvartal, en økning på 50 millioner kroner fra samme periode i fjor.

– Rammer voldsomt

– Krisen i flybransjen rammer voldsomt. Hittil i år har et 30-tall flyselskap gått konkurs, nå senest Sterling som har vært en av våre hovedkonkurrenter i Skandinavia, oppsummerer konsernsjef Mats Jansson.

Nå skal SAS-ledelsen vurdere en rekke grep, varsler Jansson.

– Uansett hvilke strukturelle alternativer og løsninger som velges, så er det ytterst viktig at vi raskt får lukket de gjenstående kostnadsgapene vi har i forhold til sammenlignbare konkurrenter, sier Jansson.

Forhandlinger

– Som ett ledd i dette er vi midt inne i en forhandlingsprosess med samtlige fagforeninger. Situasjonen tilsier at begge parter viser innsikt, mot og handlekraft, skriver SAS-sjefen i sin kvartalsrapport.

Mats Jansson mener dårlige konjunkturer må ta mesteparten av skylden for milliardtapet, og han viser også til høy oljepris.

– At oljeprisene nå har falt kraftig er bra for bransjen og SAS, mener Jansson, som også trekker fram finanskrisen og høyere dollarkurs som negative faktorer. (©NTB)