Ledere lover finansreform

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAsiatiske og europeiske ledere lover at det vil bli gjennomført raske og omfattende reformer av de globale finanssystemene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På sitt toppmøte i Beijing fredag ba de politiske lederne også Det internasjonale pengefondet (IMF) om hjelp. Allerede samme dag stilte fondet 200 milliarder dollar til rådighet for stater som har behov for å låne penger.

- Lederne ble enige om å sette i verk effektive og omfattende reformer av det internasjonale valuta- og finanssystemet, heter det i en uttalelse fra toppmøtet.

Lederne ble også enige om å gjennomføre de nødvendige reformene raskt og i samråd med berørte parter og de relevante internasjonale finansinstitusjonene.

Over 40 europeiske og asiatiske land deltok på møtet.

Merkel møtte velvilje

Tyskland og Kina var blant deltakerne på toppmøtet i Beijing, og ett år etter Dalai Lama-krisen mellom de to landene er tonen igjen god. Kina er dessuten villig til å samarbeide tett med andre land for å løse finanskrisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kina regner Tyskland som en viktig samarbeidspartner, sa forbundskansler Angela Merkel etter et møte med Kinas president Hu Jintao.

I fjor høst var forholdet mellom Tyskland og Kina svært kjølig som følge av at Merkel møtte Tibets eksilleder Dalai Lama i Berlin.

Kina straffet tyskerne ved å avlyse en rekke møter og kulturarrangementer.Dalai Lama anklages for å ville løsrive Tibet fra Kina, og Kina misliker sterkt at utenlandske ledere tar imot ham på offisielle besøk.

Mye å tape

I over ett år har Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier jobbet hardt bak kulissene for å blidgjøre kineserne. Tyskland risikerte å tape store penger som følge av den diplomatiske krisen, ettersom Kina er et viktig marked for selskaper som Volkswagen, Siemens og BASF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Landene har nå et godt forhold, og det er tett kontakt på et høyt nivå, ifølge Kinas president.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina er også villig til å samarbeide i forkant av et møte som sammenslutningen G20 skal ha om finanskrisen om tre uker. Målet er å komme til enighet om hvordan krisen bør takles før G20-lederne møtes i Washington 15. november.

I samtalen med Merkel understreket Hu likevel at landene må hanskes med ulikheter på en ordentlig måte, og han fremholdt at det er viktig med «gjensidig respekt».

Kontakt med Tokyo

Også Japan var fornøyd med kinesernes holdning fredag etter at lederne i Tokyo og Beijing ble enige om å etablere direkte telefonkontakt som følge av finanskrisen.

- Et utvidet forhold mellom Japan og Kina vil føre til global stabilitet og velstand, sa Japans statsminister Taro Aso.

Møtet i Beijing fant sted samme dag som børsene stupte både i Asia og Europa. Frykten øker for at krisen vil påføre en rekke industriselskaper store tap på grunn av redusert etterspørsel.

- Den globale finanskrisen har stadig spredt seg og blitt verre, noe som har skapt et alvorlig sjokk for den globale økonomiske veksten, sa Kinas statsminister Wen Jiabao da han åpnet møtet. (©NTB)