Oljeprisen raser

<p class="hidden">Her kommer oljeministeriene Emiratene og Qatar til fredagens krisemøte i Wien. Foto: Scanpix</p>
Her kommer oljeministeriene Emiratene og Qatar til fredagens krisemøte i Wien. Foto: Scanpix

<pOPEC kutter produksjonen av råolje med 1,5 millioner fat per dag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPEC
* Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) ble grunnlagt av Iran, Irak, Kuwait, Saudi-Arabia og Venezuela i 1960.
* Siden da har ytterligere sju land sluttet seg til: De forente arabiske emirater, Qatar, Libya, Algerie, Nigeria, Indonesia og Angola.
* I 1973 protesterte OPEC-landene mot krigen i Midtøsten og Vestens støtte til Israel ved å skru igjen sine oljekraner. Det utløste prishopp og rasjonering i mange vestlige land.
* OPEC-landene står i dag for drøyt halvparten av verdens oljeeksport. Bare tre av verdens ti største oljeprodusenter er i dag med i OPEC. De øvrige sju – blant dem Norge – står utenfor. (©NTB)

Det bestemte Organisasjonen for oljeeksporterende land på sitt ekstraordinære møte i hovedkvarteret i Wien fredag. Produksjonskuttet var ventet, og skal bidra til å få opp oljeprisen igjen.

Prisen på råolje er mer enn halvert de siste månedene på grunn av den globale finanskrisen.

Indre strid

Oljeprisen nådde toppen i juli i år, da et fat amerikansk råolje kostet over 147 dollar fatet. Før OPEC-vedtaket ble kjent fredag formiddag, var prisen 67 dollar per fat, mens et fat nordsjøolje ble omsatt for 62 dollar. Straks nyheten kom, falt imidlertid prisene med vel 4 dollar.

OPEC, som før fredagens vedtak hadde et produksjonsvolum på 28,8 millioner fat per dag, står for om lag 40 prosent av verdens oljeproduksjon.

Innad i OPEC har det vært stor uenighet om hvor stort kuttet burde være. Landene rundt Persiabukta, med Kuwait og Saudi-Arabia i spissen, har ikke ønsket for store kutt av frykt for at etterspørselen fra Vesten vil minske betraktelig.

– Skandaløst

Men andre OPEC-land ville ha mer omfattende reduksjon. Ifølge nyhetsbyrået AFP har både Iran og Libya krevd at produksjonen måtte reduseres med minst 2 millioner fat per dag.

Vesten har vært spent på hvor stort kutt OPEC ville bestemme seg for. Den britiske statsministeren Gordon Brown sa nylig at et produksjonskutt for å drive oljeprisene oppover ville være «skandaløst» i tider da ledende økonomier står foran en resesjon. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus