Børsen ned 11 prosent

<p class="hidden"> Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
 Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pKollaps på Oslo Børs.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

75 aksjer faller mer enn elleve prosent på Oslo Børs. Det samme gjør hovedindeksen, og passerer stadig nye bunner. Det virker som om krisestemningen ikke vil ta noen ende. I USA har de stanset salget av førindekser fordi de skraper bunnen.

Chicago Mercatile Exchange har stanset handel i S&P 500 future for desember etter at den har falt til "limit down" på 855,2 poeng. Førprisindeksene kan ikke falle mer før handelen i USA åpner. Det melder Bloomberg News fredag.

Det er en bred nedgang der Yara, Frontline, Seadrill, Rec og DnB Nor faller tosifret. Det er det 55 andre selskaper som også gjør.

Og det er lite optimisme å spore på meglerbordene i Oslo, beskrivelser som "surt", "ræva" og "sinnsykt dårlig stemning" er blant svarene DN.no får etter en ringerunde.

Kan bli verre

Meglersjef Paal Karstensen i DnB Nor Markets mener det er ny frykt som tynger.

- Det store fallet i Asia og problemene i USA som har ført til at førindeksene har stengt bidrar til fallet. I tillegg er det forventninger om større kutt fra OPEC som gjør at oljeprisen faller videre. Alt dette skaper ny frykt på børsen, sier Karstensen.

Han sier det er liten investeringsvilje i markedet og dermed faller det mye. - Det er vanskelig å si om bunnen er nådd, men jeg tror det er risiko for et videre fall, sier Karstensen.

Fondsflukt

- Det som helt klart er hovedgrunnen er at det fortsatt er en betydelig mengde kapital som forlater børsen, sier meglersjef Fredrik Cappelen i SEB Enskilda til DN.no.

- Det er fortsatt innløsninger i fond, hedgefond og livselskaper som justerer ned porteføljene sine. Det er hovedgrunnen til at de globale børsene faller, sier Cappelen.

Sony-smell på Nikkei

Den japanske Nikkei-indeksen deiset ned 9,6 prosent fredag morgen, og etter at de europeiske børsene åpnet, fortsatte aksjedumpingen.

Les også: Sony-sjokk på Tokyo-børsen

Det er et ras i Europa.

Stockholm OMX S30

8,35%

London FTSE 100

6,75%

Frankfurt DAX

8,84%

Paris CAC 40

7,24%

Som en sekundærårsak peker Cappelen på makrotall.

- Det kommer stadig makrotall som indikerer at markedene er svake, avslutter han.

Yara-stup

Blant de store selskapene på Oslo Børs er Yara dagens taper. Selskapet meldte tidligere i dag at det midlertidig stenger ned produksjonen ved anlegget i Italia på grunn av markedsforholdene. Aksjen faller 12,55 prosent til 104,25 kroner. Følg aksjen her

Vinnerlisten ved Oslo Børs er mager fredag og toppes av Goodtech som stiger 8,70 prosent.

Totalt er det omsatt aksjer for 1,2 milliarder kroner etter knappe to timer med handel.

Hovedindeksen ved Oslo Børs er ned 11,24 prosent til 216,22 poeng.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus