Børsras i hele Asia

<p class="hidden">Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

<pAksjekursene stupte med rundt 10 prosent i flere asiatiske land fredag. Samtidig vedtok lederne i øst en felles krisepakke – den første siden finanskrisen startet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Da børsen i Tokyo stengte fredag, hadde Nikkei-indeksen falt med 9,6 prosent. Enda verre gikk det i Sør-Koreas hovedstad Seoul der kursene falt med nærmere 11 prosent. I løpet av uken har den sørkoreanske Kopix-indeksen falt med hele 20 prosent.

Det store fallet i Japan kom etter at yen styrket seg voldsomt mot både dollar og euro, noe som førte til stor frykt for japanske eksportører. At teknologigiganten Sony sendte ut et lite positivt resultatvarsel, fyrte også opp under frykten for resesjon.

– Ikke dårlig

Japans statsminister Taro Aso fastholder likevel at tilstanden for japansk økonomi ikke er så verst, selv om finanskrisen nå har begynt å ramme selskaper utenfor banksektoren.

– Den japanske økonomien er ikke i en dårlig situasjon. Hvis den blitt påvirket av den globale nedgangen, så kan det lede til mindre eksport og nedgang på børsene, sa Aso, som fredag møtte andre asiatiske og europeiske ledere i Beijing.

Japansk økonomi er svært avhengig av eksport, og landets handelsoverskudd var i september nesten halvert i forhold til samme måned i fjor. Det at kursen på japanske yen har styrket seg kraftig i forhold til dollar de siste ukene, har også ført til frykt for at japansk eksportindustri vil bli mindre konkurransedyktig.

De siste årene har landet opplevd et raskt oppsving i eksporten, slik at økonomien har kommet seg opp fra de vanskelige 1990-årene.

Krisepakke

Aso og andre østasiatiske ledere vedtok fredag å bevilge 80 milliarder dollar til en redningspakke for å takle finanskrisen. Beløpet tilsvarer 556 milliarder kroner. Avtalen ble undertegnet fredag av lederne for Kina, Japan, Sør-Korea og de ti medlemmene av gruppen for sørøstasiatiske land (ASEAN), og er den første samordnede regionale handlingen siden finanskrisen slo til for fullt forrige måned.

En talsmann for Sør-Koreas president Lee Myung-bak sier at de 13 lederne også har forpliktet seg til å jobbe enda tettere sammen i økonomiske spørsmål.

– De er enige om behovet for å styrke det regionale samarbeidet og koordinere sin politikk for å takle finanskrisen, sa talsmannen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus