- Sperrer diskusjon

I forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens departement vil man ikke gi noen forklaring på særbehandlingen av IBM. - Håpløst, mener Redaktørforeningens Nils E. Øy. Foto: Scanpix
I forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens departement vil man ikke gi noen forklaring på særbehandlingen av IBM. - Håpløst, mener Redaktørforeningens Nils E. Øy. Foto: Scanpix

<pDet vekker reaksjoner at forsvarsledelsen nekter å fortelle hvorfor kun IBM sitter i forhandlinger om en omfattende IT-kontrakt. - Håpløst, mener redaktørforeningens generalsekretær.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter har de siste dagene fortalt historien om at IT-selskapet IBM som eneste selskap nå sitter i forhandlinger med Forsvaret om en kontrakt verd mer enn en halv milliard kroner.

I går opplyste Forsvarsdepartementet (FD) at de ikke ville kommentere årsaken fordi «Sivilombudsmannen har saken til behandling».

Denne selvpålagte munnkurven vekker nå reaksjoner. Nils E. Øy er generalsekretær i Norsk redaktørforening og regnes for en autoritet i offentlighetsspørsmål.

- Det er jo ganske håpløst hvis man ikke kan snakke om en sak når den er til denne type behandling. Det er jo ikke offentlighetsspørsmålet ABC Nyheter ber om kommentar til, men hvorfor IBM får denne behandlingen, sier han.

Han er betenkt over mulige konsekvenser hvis enhver klagebehandling fører til at offentlige innstanser ikke vil uttale seg.

At en klage behandles hos Sivilombudsmannen kan ikke stoppe debatten, mener redaktørforeningens Nils E Øy. Foto: ScanpixAt en klage behandles hos Sivilombudsmannen kan ikke stoppe debatten, mener redaktørforeningens Nils E Øy. Foto: Scanpix

- På denne måten kan man da effektivt sperre enhver form for samfunnsdiskusjon, mener Øy.

- Her bør departementets ledelse gripe inn, sier han.

Etter at artikkelen var publisert sendte departementets kommunikasjonssjef Kåre Helland-Olsen følgende til ABC Nyheter:

- Denne saken baserer seg nok på en misforståelse. FD har ikke ønsket å gi ytterligere kommentarer om de dokumentene som det er bedt om innsyn i før sivilombudsmannen har vurdert saken. Dette vil vi derfor komme tilbake til.

FDs kommentar lagt til klokken 17.46

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus