- Trekker meg ikke

Økokrim har siktet DnB NOR og to ansatte i DnB NOR Markets for overtredelse av bestemmelser i verdipapirhandelloven. Konsernsjef Rune Bjerke har styrets fulle tillitt. Foto: SCANPIX
Økokrim har siktet DnB NOR og to ansatte i DnB NOR Markets for overtredelse av bestemmelser i verdipapirhandelloven. Konsernsjef Rune Bjerke har styrets fulle tillitt. Foto: SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKonsernsjef Rune Bjerke gjorde det helt klart at han ikke trekker seg som sjef for DnB NOR.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har blitt spurt om det å ta ansvar innebærer at jeg bør trekke meg. Det er hele tiden styret som ansetter og avsetter konsernsjefen, og så lenge jeg har styrets tillit blir jeg sittende, sier konsernsjef Rune Bjerke på en pressekonferanse i DnB Nors lokaler på Aker Brygge i Oslo.

Han får også full støtte fra styreleder Anne Carine Tanum.

- Det er ikke noe i det materialet som vi har mottatt som gjør at vi ikke har tillitt til Bjerke. Han har vår fulle støtte, sier Tanum.

- For meg som konsernsjef er det spesielt viktig, av hensyn til de ansatte i DnB NOR Markets som er omfattet av siktelsen, å understreke at ingen er skyldige før de eventuelt er dømt, understreket Bjerke.

- Alvorlig innsidemistanke

Kredittilsynet ser alvorlig på innsidemistanken mot DnB NOR. Statsministerens kontor er ikke lenger mistenkt for å ha lekket innsideopplysninger til storbanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble banken og to ansatte i DnB NOR Markets siktet for innsidehandel.

Kredittilsynet har siden forrige uke gransket DnB NORs storstilte obligasjonssalg torsdag 9. og fredag 10. oktober på til sammen 2,3 milliarder kroner.

Onsdag anmeldte Kredittilsynet saken til Økokrim, etter at tilsynet samme dag fikk overlevert bankens egen interne granskingsrapport. Torsdag gjennomførte Økokrim razzia på DnB NORs hovedkontor på Aker Brygge.

– Det er ingen tvil om at denne typen overtredelse er alvorlig, sier seksjonssjef Geir Holen i Kredittilsynet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frikjenner SMK

Kredittilsynet understreker at opplysningene tilsynet har innhentet i saken ikke gir grunnlag for å mene at det har vært gitt innsideinformasjon fra offentlige myndigheter til personer som ikke var rette vedkommende. Dermed ser det ut til at den omstridte kontakten mellom konsernsjef Rune Bjerke og Statsministerens kontor i dagene før redningspakken ble kjent, ikke var ureglementær. Det samme gjelder Norges Banks kontakt med DnB NOR-sjef Rune Bjerke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig sier Geir Holen at det er opp til Økokrim å se nærmere på den siden av saken.

– Etter de opplysninger vi sitter på, har vi ikke grunnlag for å mene at det er gitt innsideinformasjon fra offentlige myndigheter til personer som ikke var rette vedkommende, sier Holen.

Bankens rutiner

Økokrim har siktet meglertoppene Jørn E. Pedersen og Olav Magne Reinen i DnB NOR Markets. Tilsynet mistenker en av dem for å ha brukt innsideinformasjon til å gjennomføre salg av statsobligasjoner 10. oktober. Holen bekrefter at beløpet utgjør en stor del av den totale handelen på 2,3 milliarder kroner.

Tilsynet mistenker den andre for å ha behandlet innsideinformasjon på en utilbørlig måte.

– Vi mener også det er grunn til å se nærmere på om banken har hatt tilstrekkelige rutiner for behandling av innsideinformasjon, sier Geir Holen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Jørn E. Pedersens forsvarer, advokat Cato Schiøtz, benekter hans klient å ha brutt verdipapirlovens innsidebestemmelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siktelsen kom veldig overraskende på ham, og han er naturlig nok svært preget av dette. Han mener han har håndtert informasjonen fra møtet med Norges Bank korrekt, sier advokaten.

De siktede skal inn til grundigere avhør hos Økokrim torsdag ettermiddag.

Se ABCTV: DnB NOR og to ansatte siktet av Økokrim

Bjerke

DnB NOR-sjef Rune Bjerke vil sannsynligvis ikke bli rammet av eventuell straff, i og med at han ikke er omfattet av siktelsen, mener professor Hugo Matre ved NHH.

Matre sier at siktelsen som nå er tatt ut er meget uvanlig, og neppe har vært tatt ut mot en institusjon i en slik størrelsesorden tidligere.

Han sier at eventuell straff kan dreie seg både om straff mot de to siktede, men også mot selve foretaket, både i form av bøter eller at eventuelle fortjenester blir inndratt. Uansett utfall mener han saken kan ha alvorlige konsekvenser for DnB NORs renommé.

Professoren tror ikke torsdagens dramatiske utvikling vil ha politiske ringvirkninger, i og med at siktelsen ikke har sammenheng med den politiske kontakten som har vært i denne saken. (©NTB)