Derfor stuper kronekursen

<p class="hidden">Krona er veldig utsatt om dagen. Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
Krona er veldig utsatt om dagen. Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pKronen er dramatisk svekket de siste dagene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investorer flykter til en trygg havn mens norske kroner tynges av oljeprisfallet og forventning om flere rentekutt, forklarer valutaanalytiker Camilla Viland (bildet).


På bare to dager har dollaren styrket seg fra rundt 6,50 kroner til over 7 kroner onsdag morgen. Det kraftige dollarhoppet skyldes stor usikkerhet i verdensøkonomien.


Les også: Dollar over 7 kroner

- Det siste døgnet har vi fått høre at man kjøper dollar mot alt. Kronen er også veldig utsatt, det er tynne markeder og veldig volatilt. Kronen er jo en liten valuta og nå om dagen går mange ut av små valutaer og satser på kjente, forteller valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.

Trygg havn

Dollaren er ikke den eneste valutaen som styrker seg kraftig mot kroner. Euroen handles for første gang for over ni kroner onsdag morgen. Det er stor usikkerhet i markedet og mange investorer ser seg om etter trygge steder å plassere sparepengene.

- Det er stor interesse for dollaren om dagen. Dollar har fått et stempel som trygg havn. Det er det psykologiske, når det er så urolig så ser man etter trygge havner, som med sveitserfrancen. Vi ser at amerikanske investorer tar pengene hjem. De selger sine utenlandske investeringer og vil heller ha cash, sier Viland.

Hun peker også på flere faktorer som bidrar til å svekke kronen. Hun nevner det kraftige oljeprisfallet og at det ventes store rentekutt i Norge. Dollaren kan fortsette å styrke seg, men på lang sikt tror ekspertene i DnB Nor Markets at dollaren skal ned igjen mot kroner.

Valutakurser

Norske kroner mot dollar

7,03

Norske kroner mot euro

9,03

Norske kroner mot pund

11,43

Norske kroner mot svenske kroner

88,5

Ned til seks kroner

- Styrkingen av dollaren kan fortsette, ingen tvil om det så lenge denne trenden fortsetter og det er urolige markeder. Vårt hovedsyn er derimot at dette er midlertidig, men vi kan ikke si hvor lenge det vil gå før det snur. Frykten har vært tema i valutamarkedet lenge, vi tror at når markedene ikke er så nervøse som de nå har vært over en lengre periode, så vil det roe seg og man vil se mer på fundamentale forhold igjen. Da kan kronen styrke seg. Vårt hovedsyn er at dollaren på sikt skal ned mot seks kroner igjen.

For norsk økonomi ser tross alt bedre ut enn utsiktene for økonomien i USA eller i eurosonen.

- Våre oljeanalytikere mener også at oljeprisen har overreagert på nedsiden og burde komme opp igjen. Vi har et anslag i 2009 om en oljepris på rundt 100 dollar fatet, det er også krone-positivt, sier Viland.

Unngår eksotiske valutaer

- Er det ikke paradoksalt at dollaren styrker seg så veldig selv om USA opplever kraftig økonomisk krise og får stadig høyere gjeld?

-Vi er blitt veldig overrasket over hvor stor kronesvekkelsen har vært den siste tiden. Dollaren hadde ikke dette stempelet bare for et år siden, men nå frykter man ikke bare en resesjon i USA, men en global resesjon. Det har svekket seg såpass for eksempel i eurosonen at det ikke ser noe bedre ut noen andre steder. Investorene trekker mot det kjente og mange har lang historie mot dollaren, så mange går ut av små, eksotiske valutaer og går inn i det trygge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus