- Renta bør ikke bli lavere enn 4 prosent

<pSjeføkonom Steinar Juel i Nordea advarer Norges Bank mot for store rentekutt. Han vil heller ha en finanspolitisk påskepakke fra finansminister Kristin Halvorsen (SV).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeføkonomen advarer sentralbanksjef Svein Gjedrem mot å senke renten for mye, fordi det kan gi grunnlag for en ny boligboble.

– Styringsrenten bør ikke gå noe særlig lavere enn 4 prosent, sier Steinar Juel til Dagens Næringsliv.

I dag er styringsrenten 5,25 prosent, og Juel ser for seg at den kuttes gradvis til 4 prosent til sommeren. Juel mener den kraftige veksten vi har hatt i boligprisene til dels skyldes at Norges Bank holdt rentene lave lenge, slik at det var svært billig å låne. Styringsrenten lå på 1,75 prosent fra mars 2004 til juli 2005.

– Det vil være uheldig å gå fort ned på renten etter at vi har hatt en boligboble til dels forårsaket av at vi hadde så lave renter. 4 prosent er lavt det også, sier Juel.

Juel frykter likevel at nedturen i norsk økonomi kan bli så kraftig at et rentekutt ned til 4 prosent ikke vil være tilstrekkelig.

Han mener derfor at finansminister Kristin Halvorsen bør være forberedt på at det kan bli nødvendig med en krisepakke for å få opp aktiviteten i økonomien og hindre at arbeidsledigheten tar av.

– Regjeringen bør sette seg ned og vurdere en påskepakke, sier han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus