- Renta bør ikke bli lavere enn 4 prosent

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSjeføkonom Steinar Juel i Nordea advarer Norges Bank mot for store rentekutt. Han vil heller ha en finanspolitisk påskepakke fra finansminister Kristin Halvorsen (SV).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonomen advarer sentralbanksjef Svein Gjedrem mot å senke renten for mye, fordi det kan gi grunnlag for en ny boligboble.

– Styringsrenten bør ikke gå noe særlig lavere enn 4 prosent, sier Steinar Juel til Dagens Næringsliv.

I dag er styringsrenten 5,25 prosent, og Juel ser for seg at den kuttes gradvis til 4 prosent til sommeren. Juel mener den kraftige veksten vi har hatt i boligprisene til dels skyldes at Norges Bank holdt rentene lave lenge, slik at det var svært billig å låne. Styringsrenten lå på 1,75 prosent fra mars 2004 til juli 2005.

– Det vil være uheldig å gå fort ned på renten etter at vi har hatt en boligboble til dels forårsaket av at vi hadde så lave renter. 4 prosent er lavt det også, sier Juel.

Juel frykter likevel at nedturen i norsk økonomi kan bli så kraftig at et rentekutt ned til 4 prosent ikke vil være tilstrekkelig.

Han mener derfor at finansminister Kristin Halvorsen bør være forberedt på at det kan bli nødvendig med en krisepakke for å få opp aktiviteten i økonomien og hindre at arbeidsledigheten tar av.

– Regjeringen bør sette seg ned og vurdere en påskepakke, sier han. (©NTB)