Redningspakken kan bli endret

<p class="hidden"> </p>
 

<pRegjeringspartiene åpner for endringer i redningspakken til bankene. Men politikerne har dårlig tid.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld ble det kjent at en rekke regionbanker har sendt brev til Norges Bank der de ber om endringer i redningspakken på 350 milliarder kroner til bankene.

Les mer: Ber om endring i redningspakken

I dagens høring i Stortingets finanskomite gjentok administrerende direktør Stein Hannevik i Sparebanken Pluss at redningspakken har en rekke svakheter og at den skaper konkurransevridning. Han ber derfor om flere nye tiltak.

Les mer: - Alle er for pakken og - Bruker ikke fem øre av skattepengene

Travelt

Finanskomiteen skal etter planen levere sin instilling til Stortinget innen klokken 09.30 onsdag morgen. Komitemedlemmene kan stå foran noen hektiske timer. For nå åpner regjeringspartiene for at pakken kan bli endret, melder VG Nett.

- Vi har i denne høringen fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra næringen. Så er det noen banker som har bedt om at vi ser spesielt på deres situasjon, og det er vi åpne for å vurdere, sier saksordfører Alf E. Jakobsen (Ap) til VG Nett.

- Det er viktig i den spesielle situasjonen vi er i at Stortinget står mest mulig samlet uansett politisk ståsted. Det er ikke minst et viktig signal til markedet, som kan bidra til å skape ro, sier han til avisen.

Dårlig tid

Politikerne har imidlertid dårlig tid. Mange har de siste dagene advart mot at pakken forsinkes. Børsdirektør Bente Landsnes oppfordret tirsdag til en rask iverksetting.

- Å utsette krisepakken ville være en komedie, i dagens situasjon, sa børsdirektør Bente Landsnes under et seminar i regi av partiet Høyre tirsdag.

Hun viste til at finanskrisen har ført til at norsk næringsliv nå har få muligheter til kredittilgang.

Les mer: - Komedie å utsette kriseplanen

Kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB Nor sa til DN.no mandag at en utsettelse vil være utfordrende, ikke bare for DnB Nor, men for hele banknæringen.

- Jeg vil på det sterkeste advare noen mot å tro at finansuroen er over, sa DnB Nors kommunikasjonsdirektør.

Les mer: - Utstettelse vil være utfordrende

Også finansminister Kristin Halvorsen har advart mot eventuelle forsinkelser i redningspakken.

- Denne pakken var et virkemiddel for å få flyten i pengemarkedet i gang igjen. Det har begynt forsiktig. Hvis det nå blir forsinkelser og ny usikkerhet, kan det få veldig store konsekvenser, særlig for bedrifter og i neste omgang for arbeidsplasser, sa Halvorsen til NRK mandag.

- En tredjedel mangler

Ifølge Hannevik i Sparebanken Pluss står rundt en tredjedel av kapitalen i sparebanknæringen uten dekning i ordningen.

- Bankene er solide, men vi mangler et velfungerende finansmarked, sa han under høringen.

Ber om endringer

Hannevik, som representerte synet til banker som faller utenfor redningspakken, mener redningspakken har en rekke svakheter og at den skaper en konkurransevridning. Han sier en rekke tiltak bør iverksettes.

- Småbankene må få utstede egne obligasjoner på egen balanse og få bytte de mot statsobligasjoner. I tillegg bør det komme en konsesjonsendring om opprettelse av kredittforetak.

- Selv om ventetiden nå er 30 dager for å få behandlet en søknad, vil det i praksis ta flere måneder å få det. Ikke kom til oss med 30 dager når det kommer en ny behandlingstid for hvert lite spørsmål de har til søknaden. I mellomtiden må vi få vite om vi har likviditeten eller ikke, sa Hannevik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus