Opptur på Børsen

<p class="hidden"> </p>
 

<pYara ledet an oppgangen på Oslo Børs tirsdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs snudde noe opp igjen tirsdag ettermiddag, etter å ha korrigert ned mot 250 poeng tirsdag ettermiddag.

Yara var blant aksjene som ledet oppgangen, og markedet fokuserer nå på når gjødselsprisene vil nå bunnen.

Gjødselsprisene har falt kraftig de seneste ukene, og har blitt mer enn halvert fra toppnoteringen tidligere i høst.

Spent på gjødselprisene

- Fokuset rundt selskapet er nå på når og om prisen vil bunne ut på, og på hvilket nivå den vil bunne ut på. I tillegg er det fokus på om vi vil få en oppgang i prisene i fjerde kvartal og gjennom 2009, sier analytiker Sjur Malm i SEB Enskilda til TDN Finans.

Analytikeren sier at ureaprisene nå er på et slikt nivå at flere aktører har tatt ut marginalproduksjon, og viser blant annet til produsenter i Romania, Russland og Ukraina.

- Hvis gjødselsprisene fortsetter å falle og gassprisene holder seg, så er det klart at også Yara på et tidspunkt må kutte kapasitet, sier Malm.

- Det store spørsmålet er om markedet vil forbli etterspørselsdrevet i 2009. Da er det en stor oppside i Yara, og det er dette scenariet vi tror mest på. Det andre scenariet er at markedet blir tilbudsdrevet, og det er marginalkostnadsprodusentene som setter prisen. I et slikt scenario kan også deler av Yaras produksjon være stengt ned.

SEB Enskilda har en kjøpsanbefaling på aksjen.

Tegn til mer aktivitet

Ifølge markedsrapporter tirsdag ser fallet i ureaprisene ut til å avta, og det kan se ut til at kjøperne viser tegn til mer aktivitet.

I India opplyses det at IPL har gjort nye tildelinger på sitt ureaanbud, og at Stirol Gorlovka har solgt 40.000 tonn fra Yuzhnyy til 345 dollar per tonn cfr Mundra og Trammo har solgt 38.000 tonn til 358 dollar per tonn cfr.

I Sørøst-Asia forsøker tradere å selge kinesisk urea fra Vietnam til lave nivåer, under 330 dollar per tonn cfr.

Samtidig ventes det noe ny kjøpsaktivitet i Brasil, men de initielle prisene for prillet urea er på nivåer rundt 300 dollar per tonn cfr.

I en annen markedsrapport tirsdag estimeres det at ureaprisene kan stige markert mot slutten av året, opp mot nivåer på 400 dollar pr tonn fob Yuzhnyy.

Det begrunnes med produksjonskutt og oppsving i etterspørselen. Det nevnes også at dersom Kina fjerner eksportskatten på urea, vil det tynge prisene, men at det er lite trolig at kinesiske myndigheter ikke fortsetter med en eksportskatt.

Yara endte opp 7,1 prosent til 131,75 kroner, omsatt for 888 millioner kroner.

Seadrill videre opp

Drillingselskapet Seadrill steg videre etter at aksjen endte opp 19,8 prosent mandag.

Etter at Songa Offhore var tvunget å hente penger i markedet for dekke tap på total return swaps (TRS) forrige torsdag, falt Seadrill fra 70 til 50 kroner.

- Bekymringen i markedet var overdrevet da man fryktet at det var risiko for samme problematikk i Seadrill. I tillegg har selskapet eierandeler i Pride International og Scorpion Offshore, sier en analytiker til TDN Finans.

Seadrill var opp 9,8 prosent til 65,30 kroner, omsatt for 762 millioner kroner.

Oslo Børs hovedindeks endte opp 2,67 prosent til 257,20 poeng, og det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 6,6 milliarder kroner.

Les alle dagens aksjetips her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus