Trekker seg etter tvil om habilitet

<p class="hidden">Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

<pKredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo trekker seg fra behandlingen av DnB NOR-saken og sier tilsynsavdelingen heretter skal rapportere direkte til styret.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For å unngå tvil om habiliteten, vil utøvende tilsynsavdeling rapportere direkte til styret i denne saken. Det er nokså normalt at større saker blir forelagt styret, men her understreker vi at dette skal gå direkte fra avdelingen til styret, sier Skogstad Aamo til NTB.

Han oppfatter seg fremdeles som habil, men sier avgjørelsen er fattet for å skape ro rundt granskingen.

– Jeg mener fortsatt at jeg er habil, men jeg er opptatt av at det ikke skal være spekulasjoner og tvil om behandlingen av en så viktig sak, sier Skogstad Aamo.

Han sier beslutningen ble fattet etter at han hadde tatt opp habilitetsspørsmålet med Finansdepartementet.

– Klok avgjørelse

KrF-leder Dagfinn Høybråten fremmet tirsdag morgen krav om at juridiske eksperter burde vurdere Skogstad Aamos habilitet i DnB NOR-saken. Bakgrunnen var uttalelser tilsynssjefen kom med til Aftenposten og det faktum at han har bakgrunn som stabssjef for Arbeiderpartiet ved Statsministerens kontor mellom 1990 og 1993.

Høybråten mener det er en klok beslutning som nå er fattet.

– Det bidrar til å rydde unna unødvendig usikkerhet om uavhengigheten til Kredittilsynet, sier han til NTB.

Høybråten fant allerede mandag grunn til å anmode Skogstad Aamo om å gjennomføre en grundig og uavhengig gransking av anklagene om innsidehandel mot DnB NOR og den tette kontakten som var mellom Statsministerens kontor og bankens konsernsjef Rune Bjerke.

– Ingen tvil må hefte ved at tilsynet går grundig til verks og er uavhengig. Det gjelder særlig når topplederen har bakgrunn som statssekretær under skiftende Ap-regjeringer, sa han til NTB.

Beklager

Høybråten ble opprørt da han leste intervjuet med Skogstad Aamo i tirsdagens Aftenposten. Uttalelsene kan oppfattes slik at Kredittilsynets direktør støtter Stoltenberg i spørsmålet om det var utilbørlig kontakt mellom ham, hans kontor og DnB NORs konsernsjef Rune Bjerke om redningspakka for bankene.

Skogstad Aamo sa blant annet erfaringen fra Statsministerens kontor under den forrige bankkrisen er nyttig for ham, og at det også den gang kom informasjon fra mange kilder.

Nå angrer han på uttalelsen han kom med.

– På en måte gjør jeg det. Mine uttalelser er blitt misforstått til å være et innlegg i den aktuelle situasjonen. Det var på ingen måte min mening å kommentere de aktuelle forhold som har vært diskutert, sier han.

Skogstad Aamo sier beslutningen ikke vil føre til forsinkelser i granskingen, men ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om saken. Kredittilsynet har tidligere vegret seg mot å anslå når granskingen skal være ferdig. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus