- Bør vurdere om han er habil

<p class="hidden">Dagfinn Høybråten trekker Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo habilitet i tvil. </p>
Dagfinn Høybråten trekker Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo habilitet i tvil.

<pKrF-leder Dagfinn Høybråten mener juridiske eksperter bør vurdere om Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo er habil i DnB NOR-saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er mildest talt uklokt å uttrykke forståelse for den rollen statsministeren har spilt i denne saken, mens den granskes, sier Høybråten til NTB.

– Det blir ikke bedre av at han bruker som begrunnelse sin egen bakgrunn som stabssjef ved Statsministerens kontor i en Ap-regjering. På den måten svekker han sin uavhengighet, og det er det siste vi trenger i en sak som er så delikat fra før, sier KrF-lederen.

Høybråten mener det beste nå ville være om Skogstad Aamo får sin habilitet vurdert av juridiske eksperter.

– Han burde ti stille om saken mens den gjennomgås og iallfall ikke uttrykke forståelse for den rollen statsministeren og Statsministerens kontor har spilt – mens den granskes.

Ap-mann

Høybråten fant allerede mandag grunn til å anmode Skogstad Aamo om å gjennomføre en grundig og uavhengig gransking av anklagene om innsidehandel mot DnB NOR og den tette kontakten som var mellom Statsministerens kontor og bankens konsernsjef Rune Bjerke.

– Ingen tvil må hefte ved at tilsynet går grundig til verks og er uavhengig. Det gjelder særlig når topplederen har bakgrunn som statssekretær under skiftende Ap-regjeringer, sa han til NTB.

Bjørn Skogstad Aamo var statssekretær og personlig sekretær i flere perioder og i flere departementer på 1970- og 80-tallet. Mellom 1990 og 1993 var han stabssjef ved Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland. I samme regjering var Stoltenberg statssekretær i Miljøverndepartementet fra 1990 til 1991.

– Ikke inhabil

I et intervju med Aftenposten gir Kredittilsynets direktør indirekte støtte til Stoltenberg i saken om kontakten mellom ham, hans kontor og DnB NORs konsernsjef Rune Bjerke. Han sier hans erfaring fra SMK under den forrige bankkrisa er nyttig, og at det også den gang kom informasjon fra mange kilder.

Skogstad Aamo finner ingen grunn til å erklære seg inhabil i saken og viser til at han tilhører en annen politisk generasjon enn Stoltenberg og Bjerke.

– Jeg har vurdert spørsmålet og ikke funnet noen grunn til å erklære meg inhabil. Det er femten år siden jeg var politisk aktiv og hadde politiske verv, sier han til avisen.

Aftenposten skriver på lederplass tirsdag at Skogstad Aamo burde ha vært mer forsiktig i sine uttalelser til avisen:

«Hans uttalelse kan tolkes som en godkjennelse av kontakten mellom Stoltenberg og Bjerke om dagens finanskrise. Dermed oppstår det tvil om tilsynets uavhengighet før granskningen er ferdig. Det er uheldig. (©NTB)»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus