Børsen viste muskler

<p class="hidden"> </p>
 

<pOslo Børs ga gass og steg nesten åtte prosent mandag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs fortsatte opp mandag ettermiddag, positivt påvirket av oppgang på børsene i USA.

- Riggaksjene stiger mer enn andre aksjer fordi de har falt veldig mye i forkant, men også fordi Transocean ble oppgradert til kjøp av Morgan Stanley, sier en megler til TDN Finans.

Megleren sier videre at Seadrill stiger mest grunnet innsidekjøp fredag i forrige uke, og at selskapet har finansielle poster i andre selskaper som for eksempel Pride International.

- Kan godt falle til 200 poeng

Selv om Oslo Børs stiger nå, er megleren skeptisk til om den positive utviklingen vil fortsette.

- Hovedindeksen kan godt falle til 200 poeng, det er jo ganske nervøst nå. Skal børsen fortsette å stige denne uken, må vi ikke få flere negative nyheter som forsterker kredittkrisen, sier han.

Nedjusterer oljeprisestimater

Deutsche Bank nedjusterte mandag sine oljeprisestimater kraftig, og ser nå en oljepris på 60 dollar fatet i 2009 og 57,50 dollar fatet i 2010. Samtidig tok meglerhuset ned sitt kursmål på StatoilHydro til 100 kroner fra tidligere 137 kroner.

Petrobras meldte fredag kveld at selskapet utsetter offentliggjøringen av investeringsplanen for 2009-2013 ettersom den internasjonale finansuroen gjør det vanskeligere å estimere kapitalkostnadene. Planen skulle egentlig vært offentliggjort denne måneden.

Private Equity-selskapet 3i tror på en bølge av konsolidering blant mindre olje- og gasselskaper på grunn av kredittkrisen og fallet i oljeprisen, skriver Financial Times mandag.

- I løpet av de neste seks månedene vil det trolig bli en betydelig periode med konsolidering i lete- og produksjonssektoren, og kontantrike selskaper kan snappe opp de som sliter med å finansiere sine planlagte utviklingsprogrammer, sier Mark Kerr i 3is olje, gass og kraftteam.

3is spådom kommer etter at flere industriledere sier de venter en radikal omorganisering i sektoren.

Pengemarkedsrenten på nedtur

Pengemarkedsrenten fortsetter ned mandag etter myndigheters tiltak for å sikre bankene likviditetstilgang. Ifølge Bloomberg falt LIBOR tremånedersrenten med 36 punkter til 4,06 prosent mandag. Dette er det største fallet på ni måneder.

-Tiltakene som har blitt utført av myndigheten verden rundt har helt klart redusert risikoen for at flere banker kollapser,sier Nick Stamenkovic i RIA Capital Markets til Bloomberg News mandag.

Makroanalytiker Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities tror rentene vil fortsette å falle.

Analytikeren sier også at NIBOR-renten mest sannsynlig vil øke hvis ikke Norges Bank setter ned styringsrenten med 0,5 prosent på rentemøtet neste uke.

- Hvis de holder renten uendret eller bare kutter 0,25 prosent tror vi pengemarkedsrenten vil øke på kort sikt. Så det ligger klart inne forventinger i markedet om et stort kutt, sier han.

Wilhelmsen tror kredittpåslagene i pengemarkedsrentene verden rundt vil normalisere seg i midten av 2010.

Hold deg oppdatert: Mandagens aksjetips

Bra trøkk i Asia

Det ble en bra dag på Asiatiske børser mandag. Nikkei-indeksen i Tokyo endte opp 3,6 prosent. Indeksen på Sydney-børsen økte 2,4 prosent i morgenhandelen.

Les også: Rett opp på Tokyo-børsen

Oslo Børs hovedindeks endte opp 7,92 prosent til 250,52 poeng, og det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for rundt 6,6 milliarder kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus