Island får 6 milliarder dollar i krisehjelp

Dominique Struass-Kahn i International Monetary Fund. Foto:Scanpix
 Dominique Struass-Kahn i International Monetary Fund. Foto:Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet internasjonale pengefondet (IMF) og nordiske sentralbanker skal være blant bidragsyterne bak en omfattende redningspakke til Island.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om finanskrisen på Island
*I en tale til nasjonen 6. oktober sa Islands statsminister Geir Haarde at landets bankkrise utgjorde en nasjonal trussel som i verste fall kunne føre landet ut i konkurs.
*Islandske banker har opparbeidet seg forpliktelser i utlandet som er ni ganger større enn landets brutto nasjonalprodukt.
*Myndighetene har siden 29. september overtatt Islands tre største banker, Glitnir, Landsbanki og Kaupthing.
*Regjeringen har gitt en ubegrenset garanti for alle innenlandske innskudd i islandske forretnings- og sparebanker.
*Islandske representanter var i forrige uke i Moskva for å forhandle om et lån på 4 milliarder euro, tilsvarende vel 35 milliarder kroner, fra Russland, men kom ikke til noen avgjørelse.

Finansavisen Financial Times skriver mandag at Island vil få 6 milliarder kroner i internasjonal hjelp til å unngå en nasjonal konkurs.

Ifølge avisens kilder skal aksjonen ledes av Det internasjonale pengefondet (IMF), som skal legge 1 milliard dollar på bordet. Nordiske sentralbanker og den japanske sentralbanken bidrar med resten.


I tillegg er det mulig at Russland skal delta i redningsinnsatsen, heter det på finansavisens nettsider.


Norges Bank ville mandag ettermiddag ikke kommentere om banken er blant bidragsyterne.


Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i Norges Bank vil heller ikke si noe om det kan ventes en kunngjøring i saken i løpet av uken.


- Vi kommenterer aldri noe før vi legger det ut, sier Korsberg Dalsbø til NTB.

Inngikk kredittavtale

Korsberg Dalsbø viser samtidig til at Norges Bank inngikk en kredittavtale med den islandske sentralbanken, Sedlabanki Islands, i mai i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen gir Sedlabanki rett til å erverve euro mot islandske kroner til opptil 500 millioner euro, det vi si rundt 4,4 milliarder kroner, når de har behov for det.

Tirsdag forrige uke ba Sedlabanki Islands for første gang om å få bruke avtalen, og fikk tilgang til 200 millioner euro, rundt 1,8 milliarder kroner.

- Dette er det som så langt er gjort fra Norges Banks side i forhold til Island, sier Vidar Korsberg Dalsbø.

Både regjeringen og opposisjonen i Norge har den siste tiden vært klare på at de ønsker å yte hjelp til Island.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har imidlertid uttalt at dersom Norge skal bidra med annen hjelp enn den inngåtte kredittavtalen, så må islendingene selv be om det.

- Et gjennombrudd

Ingen offisielle kilder har så langt bekreftet redningspakken.


- Det har ikke kommet noen offisiell invitasjon fra Island til IMF ennå. Men ifølge folk med kjennskap til forhandlingene mellom pengefondet og islendingene, vil et brev fra regjeringen i Reykjavik bli sendt mandag eller tirsdag, sier en kilde til Financial Times videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kilden betraktes IMF-pakken som et gjennombrudd for Island. Årsaken er at landet har slitt med å få støtte fra andre land fordi det mangler godkjennelse fra pengefondet.

Ifølge det finske nyhetsbyrået FNB får den islandske banken Kaupthings rundt 10.000 kunder i Finland tilbakebetalt sine innskudd fullt ut og med renter. Kaupthing og to andre banker, Landsbanki og Glitnir, er satt under administrasjon av den islandske staten. (©NTB)