Tror DnB NOR-saken får etterspill

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Kontakten mellom DnB NOR og Statsministerens kontor har hatt et omfang og en intensitet som er helt uvanlig, sier Dagfinn Høybråthen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Stortinget må vurdere konklusjonene av Kredittilsynets gransking, men at det er her er stoff til et parlamentarisk etterspill, bør ikke overraske noen, sier Høybråten til NTB.

Han mener det kan være god grunn for Stortinget til å se nærmere på kontakten mellom DnB NOR og Statsministerens kontor.

- Det virker som kontakten har hatt et omfang og en intensitet som er helt uvanlig. Jeg tror denne saken fort kan ende som kontrollsak i Stortinget med høringer i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier KrF-lederen.

Høybråten sier partiet hans vil avvente granskningen som Kredittilsynet gjennomfører, før det eventuelt tas initiativ til høring i kontrollkomiteen.

Avventer

- Kredittilsynets gransking av mulig innsidehandel i DnB NOR er en stor og alvorlig sak. Ingen tvil må hefte tvil ved at tilsynet går grundig til verks og er uavhengig. Det gjelder særlig når topplederen har bakgrunn som statssekretær under skiftende Ap-regjeringer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo var personlig sekretær og statssekretær for Arbeiderpartiet i Kommunaldepartementet og Finansdepartementet på 1970- og 80-tallet og statssekretær ved Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland mellom 1990 og 1993. I samme regjering var Stoltenberg statssekretær i Miljøverndepartementet fra 1990 til 1991.

Venstre-leder Lars Sponheim sier til NTB at deler av kontakten mellom regjeringen og DnB NORs konsernsjef Rune Bjerke framstår som underlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er litt rart at det ikke ringte noen klokker, gitt Bjerkes personlige forbindelser med Stoltenberg og Arbeiderpartiet. Selv om det hele framstår som tilforlatelig, måtte alle skjønne at en slik kontakt ville fått et skarpt lys på seg, sier han.

Vil ha svar

Sponheim mener tirsdagens åpne høring i finanskomiteen bør gi svar på om regjeringens krisepakke var skreddersydd for DnB NOR og konsernsjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig å høre hvordan Bjerke og andre ledere i landets største banker opplever krisepakken. Spørsmålet om pakken er skreddersydd for DnB NOR bør være et hovedtema på høringen, sier Sponheim.

Nordeas kommunikasjonssjef Rune Sjøhelle sier til NTB at pakken i liten grad var tilpasset deres virksomhet.

Hvem som kommer til høringen og når den starter, blir først kjent tirsdag formiddag, på grunn av formelle saksbehandlingsregler.

Høring om pakken

- Verken finansministeren, statsministeren selv eller andre fra Statsministerens kontor kommer. Høringen dreier seg om krisepakken - ikke forhold som granskes av Kredittilsynet, sier komitéleder Reidar Sandal.

Med unntak av Frp går alle partier inn for at krisepakken skal hastebehandles av Stortinget førstkommende fredag, uavhengig av Kredittilsynets gransking.

Det er nødvendig for at tiltakene i krisepakken skal gjelde fra 1. november som forutsatt. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) og Finansforbundet har advart mot følgene av en forsinket behandling av redningspakken.

- Det er uaktuelt for oss å være med på noe som medfører en utsettelse, sier Høyres Jan Tore Sanner til NTB.