Nå snur bankene

<p class="hidden">Flere banker kutter nå boliglånsrenta. Foto: Colourbox </p>
Flere banker kutter nå boliglånsrenta. Foto: Colourbox

<pNå hagler det inn meldinger fra banker som kutter boliglånsrenten. Flere andre vurderer det samme.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syv banker har fredag ettermiddag varslet rentekutt - eller at de dropper varslet renteoppgang.

Rentekutt og forventninger om lavere styringsrente, norske og internasjonale krisepakker og en seddelpresse på høygir har sendt norske markedsrenter bratt nedover den siste uken.

I det norske pengemarkedet steg riktignok renten på lån med tre måneders løpetid med 0,08 prosentpoeng fredag. Den siste uken har imidlertid denne viktige renten falt med nærmere ett prosentpoeng.

Rentefallet kan være en indikasjon at bankene igjen låner penger til hverandre. Torsdag konstaterte sentralbanksjef Svein Gjedrem at det er tegn til at den fastlåste situasjonen i markedet har løsnet noe.

Flere kutter

Fredag meldte Norges største bank, DnB Nor, at den setter ned renten på boliglån med 0,6 prosentpoeng. Flere andre banker har også meldt at de enten setter ned renten eller avlyser planlagte rentehopp.

Les mer:
DnB kutter boligrenten
Dropper boligrente-hopp
Ny bank avlyser rentehopp

- Hvis nedgangen fortsetter både for styringsrenten til Norges Bank og påslaget til bankene, skulle det tilsi at boliglånsrentene også går nedover, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen til DN.no.

Hyttnes synes det er vanskelig å si om boliglånsrentene nå vil kuttes raskere enn mange har forventet.

- Det kommer helt an på hvordan bankenes innlånskostnader utvikler seg. Men ettersom det er hard konkurranse i markedet, ligger det i kortene at du ikke kan prise i utakt. Da vil du få problemer, sier Hyttnes.

Sparebanken Pluss og Fornebubanken setter også ned renten med 0,6 prosent, samtidig som Nordlandsbanken dropper sin økning på 0,6 prosentpoeng.

– Pengemarkedsrenten har også falt selv om det fortatt er uro i pengemarkedet. I sum er vår betraktning at tilgangen på innlån er lettet og at den nedadgående bevegelsen i renten er sterk nok, sier banksjef Bjørn Sture Trymbo i Nordlandsbanken, ifølge NTB.

Dyr finansiering

Fokus Bank har foreløpig ikke gjort noe med sine boliglånsrenter, men kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli sier dette er noe som blir vurdert fortløpende.

- Vi kommer i hvert fall ikke til å sette opp rentene. Vi har heller ikke tatt noen beslutning om å kutte boliglånsrentene, men dette vurderer vi fortløpende, sier Langli til DN.no.

Han påpeker at pengemarkedsrentene fremdeles er på et høyt nivå, slik at bankenes finansieringskostander fortsatt er høye.

- Risikopåslaget på langsiktig finansiering er fremdeles 1,5-2 prosent. Dermed er finansieringskosnaden fremdeles 8 prosent på nye boliglån, sier Langli.

Han ser ikke bort fra at de setter ned boliglånsrenten før jul.

- Vi må forholde oss til konkurransebilde vi som alle andre. Akkurat nå er bildet litt uoversiktlig, men vi ser ikke bort fra at utviklingen på boliglånsrenter snur nedover fortere enn vi har trodd, sier Langli.

Tiltak mot krisen

Markedsrentene har falt denne uken etter en rekke tiltak fra norske og internasjonale myndigheter. I Europa offentliggjorde flere land koordinerte krisepakker i begynnelsen av uken. Her hjemme lanserte regjeringen en redningspakke der bankene får låne statsobligasjoner i bytte mot sine beste boliglån.

Samtidig har sentralbankene verden over pøst på med store mengder dollar og euro i markedene.

De norske rentefallet skyldes nok mest av alt det ekstraordinære rentekuttet onsdag, forventninger om lavere styringsrente fremover og at internasjonale renter har falt kraftig den siste uken.

De internasjonale dollarrentene, libor, med tre måneders løpetid falt fredag 0,08 prosentpoeng til 4,42 prosent.

For første gang siden juli i år endte dermed uken samlet sett med fall i dollarrentene. Siden forrige fredag har tre måneders libor falt med 0,40 prosentpoeng.

Avventende

Nordea, Sparebanken 1 Nord-Nordea og SEB-bank venter med å svare på renteutfordringen.

- Forhåpentligvis er rentenivået i bankene på vei nedover. Vi vil tidlig i neste uke ta en vurdering av situasjonen, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea , som understreker at Nordea også ventet lenge med å sette opp renten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus