Meny

Børsene fortsetter å rase verden over

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børser over hele verden raste videre nedover fredag mens G7s finansministre samlet seg i Washington for å drøfte finanskrisen.

President George W. Bush lovte i en tale fredag at USA skal handle aggressivt for å få kontroll over krisen. Han viste til at markedet drives av usikkerhet og engstelse, men at verdens regjeringer har verktøyet som trengs.

G7s finansministre kom fredag til Washington for å drøfte finanskrisen som nå er i ferd med å ramme den virkelige økonomien med full kraft.

Wall Street åpnet med et nesten ukontrollert ras på 8 prosent fredag morgen, og Dow Jones var en stund under 7.000 poeng, men tok seg noe opp utover dagen. Noen timer etter åpningen var Dow Jones ned rundt 350 poeng.

FTSE-indeksen i London falt 8,85 prosent til sitt laveste nivå siden 1987, DAX-indeksen i Frankfurt var ned 7,73 prosent og CAC 40-indeksen i Paris stupte 7,01 prosent. Alle var tidligere på dagen ned over 10 prosent.

Børsene i Wien, Moskva, São Paulo og andre steder måtte stenge da fallet ble for stort. I Brasil råder det panikk etter at valutaen har mistet en tredel av sin verdi.

Raset i Europa fulgte etter et bratt ras i Asia fredag. Tokyos Nikkei-indeks var ned 9,6 prosent, det kraftigste fallet på en dag siden børskrakket i 1987.

Panikk og frykt

– Panikken og frykten vi ser er ubegripelig. Det ser ut som markedet nå har begynt å prise inn en depresjon, sa Matt McCall i Penn Financial Group.

Japans sentralbank sprøytet nye 45 milliarder dollar inn i pengemarkedet uten at det hjalp. Sentralbanker har nesten daglig stilt milliarder til rådighet for bankene uten at de har greid å stanse kollapsen og panikken på markedet.

Nedgangen er ikke uventet, sier eksperter i London. Markedet trenger nå et sikkerhetsnett som myndighetene i Europa og USA ennå ikke har vært i stand til å bidra med, men som de håper finansministermøtet i Washington skal komme med.

Kredittørken oppstår fordi bankene ikke har nok tillit til andre banker til å låne dem penger. Pengene de får lånt av sentralbankene, blir de i bankenes egne kasser.

Rammer den virkelige økonomien

Fredag begynte det å komme tydeligere tegn på at krisen ikke lenger bare er en finanskrise, men at kredittørken nå er i ferd med å ramme den virkelige økonomien. Problemene med å få kreditt fører til lavere forbruk og produksjonssvikt, konkurser og etter hvert arbeidsløshet.

I Japan gikk forsikringsselskapet Yamato konkurs fredag, noe som viste at Asia ikke slipper unna, og raset på de børsene både i Europa og Asia gjaldt ikke bare finansaksjer, men alle typer aksjer.

I London var det ikke en eneste børsnotert bedrift som ikke ble rammet av nedgangen, selv ikke London-børsens egne aksjer eller aksjer i tobakksfabrikker som ingen skulle tro blir spesielt hardt rammet av nedgangstider.

Bilproduksjon rammes

I USA fant General Motors det nødvendig å kunngjøre at konkurs ikke er et alternativ etter ny kursnedgang på børsen og meldinger om reduksjon i produksjonen og stengning av noen fabrikker. Markedet frykter at bilgiganten ikke greier å komme seg på fote igjen før selskapet har gått tomt for penger.

Torsdag stupte verdien av General Motors’ aksjer med en tredel til sitt laveste nivå på 58 år. Standard & Poor’s advarte om at selskapets kredittvurdering kan bli nedjustert, noe som vil gjøre det vanskeligere å ta opp lån for å holde produksjonen i gang.

Også Ford Motor Company’s aksjer falt som følge av den bratte nedgangen i bilsalget i USA som følge av krisen.

Tidligere i uka har flere europeiske bilprodusenter som BMW, Opel, Fiat og Volvo varslet redusert produksjon og nedbemanning. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus