Meny

Marerittuke på Oslo Børs

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Proppen er ikke tettet i sluket på Oslo Børs. Verdiene rant ut også fredag.

Det har vært en hard uke på Oslo Børs med mye opp og ned, men mest ned. Uken starten med et nesten 10 prosents fall på mandag, og verre skulle det bli.

Fall på verdens børser etter økt finansiell uro og resesjonsfrykt, samt en sterkt fallende oljepris skapte full panikk fra start fredag, der Oslo Børs falt ni prosent. Utover formiddagen sømmet børsen seg noe, og lå på en 5 prosent minus.

Så åpnet de amerikanske børsene med stup, og Oslo ble med ned til ni minus nok en gang. Utover børsettermiddagen stabiliserte Oslo Børs seg og endte på 7,73 minus.

DNO dumpet egne aksjer

DNO International solgte fredag ettermiddag 43.873.960 obligasjoner i eget selskap til kurs 4 kroner. Det betyr at de solgte alle sine gjenkjøpte aksjer, og aksjen stupte på meldingen. DNO endte ned 21,69 prosent til 2,96 kroner.

Les også: DNO dumper alle egne aksjer

Orkla falt 9,57 prosent, Yara falt 9,30 prosent, Rec endte ned 8,23 prosent på en dag da det var lite glede på Oslo Børs.

Rett ned med oljen

StatoilHydro ledet nedgangen på Oslo Børs fredag og falt 8,93 prosent til 110,20 kroner, og ble mest omsatt på børsen for 1,893 milliarder kroner.

Oljeprisen fortsatte markert ned fredag og går mot sitt største ukentlige fall siden desember 2004.

Oljeprisen i New York falt til laveste nivå på et år og kobber ble handlet på nivå med mars 2006 etter det kraftige aksjebørsfallet torsdag, som drevet av bekymring for innvirkningen av finanskrisen på den globale økonomien. Gullprisene steg til høyeste nivå på nesten 11 uker.

Les mer: Panikk i oljemarkedet

- Det ser ikke ut som noen er villige til å investere i råvarer lenger bortsett fra gull. Man må selge det man har og det er nettopp dette som er katastrofen i denne finanskrisen, sa direktør Jonathan Kornafel i Hudson Capital Energy i Singapore.

Få gode nyheter fra verden

Aksjemarkedene i Asia raste i natt, samtidig som oljeprisen stupte. Det kom heller ikke mye godt fra børsene i USA som Oslo kunne støtte seg på.

Les også: USA faller åttende dag på rad

I resten av Europa falt også markedene markert. I Frankfurt falt DAX-indeksen hele 7,01 prosent, i Paris endte børsen ned 7,70 prosent, mens London-børsen falt 8,37 prosent.

- Ikke helt krise for oljen

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets har ikke planer å nedjustere sine oljeprisestimater med det første.

- Nå er det så mye panikk og så volatilt ute i markedene at jeg vil heller vente til markedene roer seg litt ned og det blir mer oversiktlig, sier hun.

Et fat nordsjøolje handles ved børsslutt for 77,26 dollar fatet, ned 5,40 dollar siden gårsdagens sluttnotering.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 7,73 prosent til 239,72 poeng.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus