Meny

Bankkundene får 1 milliard

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 1.000 kunder i den norske Kaupthing-filialen vil få tilbake innskudd på til sammen 1 milliard kroner fra Banksikringsfondet.

Fakta om Banksikringsfondet

*Alle norske banker må delta i Banksikringsfondet. Utenlandske banker kan velge om de vil melde seg inn.

*Utenlandske banker er i utgangspunkt omfattet av den innskytergarantien som gjelder i eierlandet.

*Banksikringsfondet garanterer innskudd i medlemsbankene opp til 2 millioner kroner per kunde. For den som har penger i flere banker, gjelder garantien 2 millioner kroner i hver bank.

*Den norske ordningen har vært en av de beste i Europa. Innenfor EU er det krav om en minstegaranti på 20.000 euro.

*Flere land har økt garantibeløpet den siste tiden. Noen regjeringer har utstedt en garanti uten maksimalgrense. (©NTB)

I gjennomsnitt får de norske Kaupthing-kundene 1 million kroner hver, som de vil få utbetalt innen to uker.

– Det er nok riktig, for jeg har inntrykk av at det er mange som har satt inn en del av overskuddet av likviditeten sin på grunn av at Kaupthing tilbød veldig høy rente, sier lederen av Bankenes Sikringsfonds revisjonskontor, Per Harald Meland til NTB.

Utbetalingene på til sammen 1 milliard kroner er summen av det beløpet som Banksikringsfondet har garantert for, i tillegg til det Finansdepartementet har garantert for.

For første gang i moderne norsk bankhistorie taper kunder deler av innskuddene sine.

Noen av Kaupthing-kundene har hatt innskudd over garantigrensen på 2 millioner kroner og taper disse pengene.

– Det vil være noen som ikke får utbetalt mer enn 2 millioner. Det er viktig å huske på at Kaupthing Bank i Norge er en filial. Derfor står vi fortsatt på at det er ingen kunder i norske banker som har tapt innskuddene sine etter andre verdenskrig, sier Meland.

Får brev

Kundene i Kaupthing vil i løpet av kort tid få brev fra banken med informasjon om hvordan de skal forholde seg. Den norske filialen av islandske Kaupthing Bank er under avvikling og er ifølge Kredittilsynets vurdering ikke i stand til å betale tilbake innskyternes innskudd.

Kaupthing-kundene i Norge er dekket av den norske innskuddsgarantiordningen, som innebærer at innskudd på inntil 2 millioner kroner per innskyter blir tilbakebetalt. Torsdag garanterte finansminister Kristin Halvorsen (SV) også for den delen av innskuddene som er dekket av den islandske innskuddsgarantien. Banksikringsfondet administrerer og utbetaler om nødvendig beløpene, men regner med å få tilbake disse utgiftene fra Finansdepartementet.

Fondet tappes

Banksikringsfondet er på rundt 18 milliarder kroner. I år har medlemsbankene innbetalt 460 millioner kroner til fondet. Neste år må bankene regne med å bidra med det tredobbelte beløpet.

– Vi har sendt beskjed til bankene om at de må regne med full sikringsfondsavgift neste år, som vil være rundt 1,5 milliarder kroner, sier Meland.

Han legger til at den høyere innbetalingen delvis også skyldes at bankene er blitt større og at et er flere garanterte innskudd.

5.000 kunder

Informasjonsdirektør Christian Almskog i Kaupthing opplyser til NA24 at banken hadde rundt 5.000 kunder i Norge, og at rundt 60 av disse hadde innskudd over garantigrensen på 2 millioner kroner.

– De aller, aller fleste av disse hadde marginalt over 2 millioner. Dette er hovedsakelig rentepenger etter at de har satt inn 2 millioner kroner på konto, sier Almskog til NA24.

Han anslår at rundt fem kunder har hatt vesentlig mer penger på konto enn 2 millioner. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus