Meny

Norske innskudd i Kaupthing er sikret

Den islandske bankkollapsen rammer også norske innskytere, men finansminister Kristin Halvorsen (SV) garanterer for at innskyterne ikke taper pengene sine selv om Kaupthing ikke klarer å overholde sine forpliktelser.Foto: SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansministeren garanterer for at norske innskudd i Kaupthing ikke går tapt, samtidig sprøyter norske myndigheter 5 milliarder kroner inn i Glitnir Banks norske avdeling.

– Det er mange småsparere i Kaupthing som har vært usikre på sine sparepenger. Til dem kan jeg gi klar beskjed om at norske myndigheter skal sørge for at innskyterne ikke taper pengene sine selv om Kaupthing ikke klarer å overholde sine forpliktelser, sa finansminister Kristin Halvorsen (SV) da hun torsdag innledet på Sparebankforeningens årsmøte.

Nasjonalisert

Kunder i islandske Kaupthings filial i Norge har hatt en dårligere sikringsordning enn kunder i norske banker. Norske kunder har vært dekket av islandske sikringsfond for innskudd inntil 20.000 euro, eller rundt 167.000 norske kroner, mens det norske Banksikringsfondet garanterer for innskudd over 20.000 euro og opp til 2 millioner kroner.

Natt til torsdag ble Kaupthing overtatt av den islandske staten, og det ble usikkerhet rundt hva som skjer med innskuddene til kundene til den norske filialen, siden den islandske staten bare garanterer for innskuddene på Island.

Glitnir-hjelp

Torsdag kom virkningene av den islandske bankkollapsen for alvor til Norge, og det ble også kjent at Bankenes Sikringsfond sprøyter 5 milliarder kroner inn i Glitnir Banks norske avdeling for å hjelpe banken gjennom krisen. Samtidig legges banken ut for salg.

– Bakgrunnen er at banken har fått problemer med tilførsel av likviditet. Hovedhensikten med støtten er å legge til rette for en strukturell løsning for Glitnir Bank, sier Finn Haugen, leder av styret i Bankenes Sikringsfond.

Finansministeren sier at hun er glad for at Bankenes Sikringsfond bidrar med penger.

– Det viser at Banksikringsfondet fungerer i en kritiske situasjon og gir Glitnir et handlingsrom og mulighet for å områ seg, sier Halvorsen.

Bank til salgs

Ifølge administrerende direktør Morten Bjørnsen i Glitnir Bank ASA har ikke den norske banken problemer med lånene den selv har gitt, men den sliter med å få lån selv.

– På grunn av finanskrisen og det faktum at nesten ingen er villige til å låne ut penger, har vi likevel fått en kortsiktig utfordring med å oppfylle forpliktelser som forfaller raskt, sier han.

Fire år etter at Glitnir overtok BN Bank og KredittBanken i Ålesund skal nå banken legges ut for salg. Glitnir Banks administrasjon har fått mandat fra eieren til å selge banken, bekrefter Bjørnsen. Arctic Securities er engasjert som rådgiver i forbindelse med salget.

– Prosessen med å finne en kjøper til banken er i gang. Vi har som ambisjon å få en snarlig avklaring. Det vil bli lagt vekt på å finne en eier som kan bygge videre på de verdiene som er skapt i banken, sier Bjørnsen. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus