Meny

Globalt rentekutt

NED, NED, NED: På Bank-museet i London har de den eneste innretningen som fysisk skrur ned renten. Foto: Scanpix/AFP Photo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens sentralbanker samarbeider om markerte rentekutt.

Federal Reserve, Bank of England, Den europeiske sentralbanken, Bank of Canada og den svenske Riksbanken kutter sine respektive styringsrenter med 0,5 prosentpoeng.

- Norges Bank burde selvfølgelig ha vært med

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kutter renten til 1,50 prosent.

Den europeiske sentralbanken ECB kutter renten til 3,75 prosent, mens Bank of England kutter renten til 4,50 prosent.

Bank of Canada kutter også renten med 0,5 prosentpoeng.

Den svenske Riksbanken kutter renten med 0,5 prosentpoeng til 4,25 prosent. Den sveitsiske nasjonalbanken kutter også renten, ifølge en pressemelding fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed).

- Vi står overfor en kritisk trussel

Bank of Japan støtter også tiltaket, opplyses det i pressemeldingen fra Fed.

Norges Bank er ikke blant sentralbankene som deltar i aksjonen om felles rentekutt. Kronen styrker seg 0,14 kroner mot dollaren og 0,10 kroner mot euroen etter nyheten.

Norges Bank vil fremskynde sin rentebeslutning til sitt ordinære hovedstyremøte den 15. oktober, og styret vil vurdere renten på dette møtet – og ikke vente til det planlagte rentemøtet 29. oktober.

Kina er ikke nevnt i pressemeldingen fra Federal Reserve, men ifølge Bloomberg News har den kinesiske sentralbanken kuttet lånerenten med 27 basispunkter. Meldingen kom minutter etter at sentralbankenes fellesaksjon ble kjent.

Oppmykning av pengepolitikken

I en pressemelding skriver Federal Reserve at inflasjonspresset har moderert seg i flere land, blant annet på grunn av nedgang i markedsprisene på energi og andre råvarer. Samtidig intensiveringen av finanskrisen ført til at nedsiderisikoen for veksten ført til ytterligere nedgang i oppsiderisikoen for inflasjonen.

- En dødelig kombinasjon

En oppmykning av de globale pengepolitiske forholdene er derfor mulig, skriver Fed i meldingen.

Redusert inflasjonsrisiko

- Økonomiske data antyder at farten i den økonomiske aktiviteten har blitt senket markert i de seneste månedene. Den finansielle krisen fører trolig til ytterligere innskrenking i forbruket, delvis fordi den reduserer husholdningenes og næringslivets muligheter til å få kreditt, skriver Fed om sin egen beslutning om å kutte renten med 0,5 prosentenheter.

- Inflasjonen har vært høy, men komiteen tror at nedgangen i energi og andre råvarepriser og svakere utsikter for den økonomiske aktiviteten har redusert oppsiderisikoen for inflasjonen, skriver Fed.

Dette trenger markedet nå

I tillegg til å kutte styringsrenten til 1,5 prosent har Federal Reserve senket diskontorenten til 1,75 prosent.

- Ikke overraskende

- Det har vært spekulasjoner om dette, og vi ble ikke veldig overrasket, sier makroanalytiker Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.

Hun er heller ikke overrasket over at Norges Bank ikke deltar i fellesaksjonen.

- De har signalisert at de vil lette på situasjonen i markedene med likviditetstiltak, og at de vil vurdere tiltak som rentekutt senere, sier Boye.

Kan bli raskt kutt i Norge

Hun mener likevel at det globale rentekuttet øker sannsynligheten for et raskt rentekutt her hjemme.

- Vi er samtidig bekymret for at kronen har svekket seg så mye i det seiste. Før dagens beslutning svekket kronen seg med seks prosent. I normalsituasjonen tilsvarer det en renteøkning på ett prosentpoeng, sier Boye.

- Snart kommer rentekuttene

Etter det globale rentekuttet har riktignok kronen styrket seg markert mot både dollar og euro. Boye mener spørsmålet nå er hvordan Norges Bank veier opp kroneargumentet mot hvordan vekstutsiktene ser ut og hvordan boliglånsrenten vil utvikle seg fremover.

Få bevegelser i pengemarkedet

I dollar- og euro-pengemarkedet er det bare mindre bevegelser etter det globale rentekuttet.

- Det bekrefter at det ikke hjelper så mye på situasjonen i pengemarkedet og bankene, men mer på realøkonomien, sier Boye.

Heller ikke i det norske pengemarkedet har det vært spesielt store bevegelser etter det globale rentekuttet. Tremåneders nibor beveget seg markert nedover igår og på morgenkvisten tidligere i dag.

- Vi tror bakgrunnen er både likviditetstiltaket fra Norges Bank, men også at markedet begynner å prise inn rentekutt, sier Boye.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus