- Boligprisfallet blir 50 prosent

<p class="hidden"> </p>
 

<pEuropeisk redningspakke må på plass innen to uker, mener direktør i europeisk tenketank.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det kun en storstilt europeisk redningspakke som kan redde europeiske banker og finansmarkedene. Og den må på plass innen 14 dager, hevder den anerkjente økonomen og direktøren i den Brussel-baserte tenketanken Centre for European Policy Studies, Daniel Gros, overfor Dagens Næringsliv.

Redningspakken bør ifølge Gros være på rundt 300 milliarder euro, eller rundt 2.500 milliarder kroner. Ifølge Gros er det tyske myndigheter som nå bremser en europeisk redningspakke, og han tror det er en krise i Deutsche Bank som kan få øynene opp hos tyske myndigheter.

Les også: «Sparepengene til flere hundre millioner europeere er direkte truet»

«Ytterligere forverret»

- Jeg tror en må gjenskape tilliten til de store bankene, men jeg tror ikke det er én magisk løsning. Du kan ikke garantere balansene deres. Det er for mye. Men det du kan gjøre er å foreta store kapitalinnskudd i dem alle. Da vil du gjenopprette tilliten, sier Gros til DN.

Gros tror situasjonen vil bli ytterligere forverret fremover, med fallende eiendomspriser. I flere år har Gros advart mot en boligboble.

- I gjennomsnitt har boligprisene i Europa steget like mye som i USA. Det skal komme en stor nedjustering av boligprisene i Europa. Fallet blir 50 prosent. Prisene har mer enn doblet seg, sier Gros til avisen.

Gros sier nervøsiteten i pengemarkedet er veldig høy nå, og at hvis dette markedet bryter sammen så vil man ikke lenger ha en felles monetær union. Da vil en ha et tysk marked, et italiensk marked, et spansk marked, og hele det finansielle systemet vil ikke fungere.

Les også:

Personvernpolicy