Meny

Sier opp 3.000

Volvo Personvagnars toppsjef Stephen Odell varslet på en pressekonferanse i Göteborg onsdag om kraftige reduksjoner i arbeidsstokken i Sverige. Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volvo Personvagnar varslet onsdag om ytterligere 3.000 oppsigelser. 2.000 arbeidere og 700 tjenestemenn vil miste jobben i Sverige

Fakta om Volvo PVs oppsigelser
* I Göteborg varsles 1.650 arbeidere og 580 funksjonærer om oppsigelse.
* I Olofström har 350 arbeidere og 60 funksjonærer fått samme beskjed.
* I Skövde og Floby rammes 60 funksjonærer.
* I utlandet blir 600 jobber kuttet, halvparten blant arbeidere og halvparten blant funksjonærer.
* 700 konsulenter vil også bli berørt av kuttene.
* Volvo PV hadde ved starten av 2008 24.400 ansatte over hele verden, 17.600 av dem i Sverige.
(Kilde: TT) (©NTB)

Volvo Personvagnar, som er selskapets personbildivisjon, varslet onsdag at rundt 3.300 jobber vil bli kuttet i tillegg til de 2.000 arbeidsplassene som allerede er fjernet i år.

– Siden jeg begynte i klubben i 1981, har jeg ikke vært med på noe verre. Det har sett mørkt ut lenge nå, og dette er en av de vanskeligste situasjonene for meg som tillitsvalgt, sier leder Olle Ludvigsson i Volvos verkstedklubb.

– Tankene går til dem som rammes, legger han til.

Det siste oppsigelsesvarselet gjelder blant annet 2.000 arbeidere og 700 funksjonærer i Sverige. Volvo PV er eid av amerikanske Ford.

Den dramatiske nyheten rammer også mange av Volvos svenske underleverandører.

Har slitt lenge

Det er synkende etterspørsel i Vest-Europa, sviktende inntekter og global finansuro som gjør at den tradisjonsrike svenske bilprodusenten igjen må kutte i staben.

Hele bilindustrien sliter tungt, men Volvo er særlig hardt rammet. Første halvår av 2008 hadde Volvo PV et underskudd på 1,6 milliarder svenske kroner.

Det var selskapets nye toppsjef Stephen Odell som formidlet beskjeden om kuttene.

– Det er vanskelige tider, og de krever vanskelige beslutninger. Vi må kutte mer enn vi har trodd, sa han på en pressekonferanse i Göteborg.

Han ville ikke svare nøyaktig på om det er tilstrekkelig å kvitte seg med ytterligere 3.300 ansatte.

Glad for avklaring

Odell vil ikke vurdere om oppsigelsesvarselet nå fører til at Volvo kan snu underskudd til overskudd.

– Alt avhenger av om situasjonen i resten av verden fortsetter å forverre seg, sier toppsjefen, som imidlertid lover at tiltaket sikrer Volvos videre eksistens i Göteborg.

Volvos verkstedklubb er likevel glad for at «en svært vanskelig periode med spekulasjoner både innenfor og utenfor selskapet» nå er over.

– Nå har vi et klart bilde av situasjonen for Volvo Personvagnar, sier klubbleder Ludvigsson.

– Usikkerheten som våre medlemmer har levd med i en lengre periode, og som forsterkes av medienes spekulasjoner, har bidratt til en stor uro og frustrasjon, sier han.

Ingen redningspakke

Den svenske regjeringen vil ikke la Volvo få millionstøtte finansiert av skattebetalerne, men onsdag krevde Göteborgs ordfører Göran Johansson offentlige tiltak.

– Nå må regjeringen komme ordentlig på banen. Dette er et nasjonalt spørsmål, sier han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt fra konservative Moderaterna sier situasjonen i Volvo uroer ham, men han understreker at regjeringen ikke vil sette i verk ytterligere tiltak.

Amerikanske Ford har tidligere varslet at konsernet kan komme til å kutte i utviklingsarbeidet hos Volvo. Ford forsøkte i sommer dessuten å selge Volvo PV til franske Renault, men innledende forhandlinger skal ha strandet på uenighet om pris.

Volvos buss- og lastebildivisjon, Volvo Lastvagnar, er fortsatt på svenske hender. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus