Meny

Mye gunstigere å arve neste år

Vil du donere verdifulle gaver til dine barn kan det lønne seg å vente til utpå nyåret (Foto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste år kan du arve opp til en halv million kroner uten å måtte betale avgift til staten. Beregn selv hva dette kan bety for deg.

Satsene på arveavgiften blir vedtatt av Stortinget årlig, men fribeløpet har ikke vært endret siden 2003.

Hvis forslaget i årets statsbudsjett går gjennom, betyr det at du fra 2009 ikke betaler avgift på arv og gaver inntil 470.000 kroner. Fribeløpet på arveavgiften øker dermed med 220.000,-, fra dagens 250.000 kroner.

Neste trinn slår inn på 800.000 kroner, det er en økning fra dagens nivå på 550.000. Avgiftssatsen reduseres samtidig fra 8 til 6 prosent for livsarvinger (barn, fosterbarn og foreldre) og fra 10 til 8 prosent for andre mottakere (for eksempel barnebarn).

- Ikke store inntekter

- Det er positivt at vanlige familier får redusert arveavgift ved at fribeløpet, innslagspunktet og satsene reduseres, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange i en melding.

Fribeløpet ved beregning av arveavgift gjelder fra hver arvelater til hver arving. Vil du donere gaver til barna innenfor fribeløpet, kan det lønne seg å utsette gaveoverføringen til 2009.

Skattebetaleroreningen vil imidlertid ikke ha noen arveavgift overhodet og viser til at staten tar inn kun 2,8 milliarder kroner i arveavgift i år.

- Staten kutter den med 1,4 milliarder kroner neste år. Det er helt marginalt i forhold til statens inntekter, så hele arveavgiften bør fjernes, mener Stordrange.

I kalkulatoren nedenfor kan du beregne hva dette kan bety for deg i 2009.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus