Meny

Tror på kraftig oljeprisoppgang

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen baserer Nasjonalbudsjettet på at oljeprisen skal kraftig opp.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen satser på at oljeprisen vil stige kraftig de kommende månedene. Gjennomsnittlig oljepris har hittil i år vært 583 kroner per fat. I Nasjonalbudsjettet 2009 legges det til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 585 kroner per fat i 2008.

Her finner du alt om statsbudsjettet.

Med dagens dollarkurs tilsvarer det 94 dollar fatet.

Når oljeprisen legges frem handles Nordsjø-olje til like over 86 dollar fatet etter en oppgang på 2,50 dollar fatet.

Til neste år ventes oljeprisen på 500 kroner per fat i 2009. Med dagens sterke dollar utgjør det 81 dollar fatet.

Oljeprisen er jekket kraftig opp fra Revidert nasjonalbudsjett. Da spådde finansminister Kristin Halvorsen en oljepris på 500 kroner i 2008 og 408 kroner i 2009. Med dagens sterke dollar utgjør det henholdsvis 81 dollar i år og 66 dollar neste år.

Baserer seg på høyere inntekter

Fordi regjeringen satser på at oljeprisen skal opp igjen i fjerde kvartal, økes de forventede oljeinntektene kraftig for i år. I fjorårets Nasjonalbudsjett ventet regjeringen oljeinntekter på 302 milliarder kroner i år. Nå regner finansminister Halvorsen med å få 425 milliarder kroner fra oljevirksomheten - en økning på 40 prosent på ett år. For neste år økes de forventede oljeinntektene - eller Statens netto kontantstrøm som det kalles - fra 332 milliiarder i revidert budsjett til 407 milliarder kroner i det nyeste nasjonalbudsjettet.

Lavere produksjon

Regjeringen tar også ned produksjonsanslagene for i år og neste år. I Revidert ventet man en produksjon på 240 millioner kubikkmeter oljeekvivalenter i 2008. Nå er produksjonen for i år tatt ned til 236 millioner. Både olje- og gassproduksjonen ventes lavere. Råolje og NGL-produksjonen tas ned fra 141 til 140 for i år og fra 140 til 139 neste år, mens gassproduksjonen tas ned fra 99 til 96 millioner Sm3 i år og fra 109 til 106 millioner Sm3 neste år.

- Endringen i produksjonsanslaget har sammenheng med at aktiviteten ved Snøhvit har vært lavere enn tidligere anslått. Forventninger om økt produksjon av gass gjør at den samlede produksjonen på norsk sokkel anslås å øke de nærmeste årene. For oljeproduksjonen antas produksjonstoppen å være passert, skriver regjeringen i Nasjonalbudsjettet.

Her finner du alt om statsbudsjettet.


Les mer om statsbudsjettet på Startsiden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus