Meny

Krisetiltak fra Gjedrem

Sentralbanksjef Svein Gjedrem og Norges Bank godtar nå verdipapir med lavere sikkerhet enn normalt. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank gir adgang til flere verdipapir som sikkerhet for lån i banken.

De midlertidige endringene av retningslinjene betyr at krav om kredittvurdering og børsnotering for obligasjoner med fortrinnsrett frafalles, opplyser Norges Bank i en melding mandag.

Les også:

Flere andre sentralbanker, blant annet flere europeiske og den amerikanske, har tidligere gjort lignende tiltak.

De midlertidige endringene gjør at banker som normalt har lite sikkerhet å stille for lån i Norges Bank nå kan stille andre typer verdipapir som sikkerhet.

- Det vil kunne bedre likviditeten og gi mer likviditet i markedet, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

Bakgrunnen for krisetiltaket er at interbankmarkedet, der bankene låner penger av hverandre, nærmest har stoppet opp de siste ukene.

- Det fungerer svært dårlig, det gjøres litt handler, men ikke på særlig lange løpetider. Norges Bank fungerer nærmest som en clearingsentral, det ser vi på de store beløpene i F-lån som har blitt lagt ut de siste ukene, sier Aamdal.

Det betyr at mange banker henter ut likviditet i Norges Bank når de trenger det og plasser overskuddslikviditet i sentralbanken i stedet for å låne den til andre banker.

Norges Bank godtar nå verdipapir med lavere sikkerhet enn normalt. Ifølge Aamdal fører det ekstraordinære tiltaket til at bankene kan overføre mer av låneporteføljen sin til sine egne boligkredittforetak. Disse utsteder obligasjoner som bankene kjøper tilbake og kan bruke som sikkerhet i Norges Bank.

- Tiltaket gjør at man slipper å måtte børsnotere og selge obligasjonene i et vanskelig marked, forklarer Aamdal.


Les flere økonominyheter på Startsiden.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus