Meny

Langvarig overgang til smartkort

Vinmonopolet på Lagunen i Bergen (over) har nylig tatt i bruk betalingstermial for chip-kort. Mange butikker, restauranter og andre brukersteder har foreløpig ikke gått over til den nye teknologien. Knapt en tredel av betalingskortene som er i bruk her i landet er utstyrt med chip. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om innføringen av nye bankkort med chip, også kalt smartkort, har pågått i flere år her i landet, er det ennå langt igjen til den nye teknologien har tatt helt over.

Bergen (NTB-Kjell Sletta): Knapt en tredel av de rundt sju millioner kortene som er i bruk i dag er av den nye typen.

Banker og kortutstedere bestemmer selv når de vil ta den nye teknologien i bruk. Det er ikke satt noen dato for når overgangen skal være fullført. Det er heller ikke alle forretninger, restauranter osv. som har skaffet seg de nye terminalene som trengs for å lese innholdet i chipen.

Utlandet

Nye kort utstedes både med magnetstripe og chip, og bankene lover at overgangen ikke skal skape problemer for kundene her i landet. Men i enkelte andre land kan norske kortbrukere med «gamle» kort uten chip støte på problemer med betalingen.

I Danmark tar ikke de store butikkjedene magnetstripekort, og i Storbritannia har overgangen gått så raskt at det ofte ikke nytter å komme med et kort uten chip.

- I Storbritannia var bankene svært plaget med svindel. De brukte ikke vårt system med PIN-kode, men baserte seg på underskrift. Derfor måtte overgangen til chipkort gå raskt. Men det er fortsatt mulig å få ut penger med kort med magnetstripe i Storbritannia, sier avdelingsdirektør i Sparebankforeningen, Jan Digranes.

Ikke problemer

Digranes bekrefter at overgangen tar tid, men han tror ikke norske bankkunder skal få problemer på grunn av nye kort her i landet.

- Kortene som utstedes med chip har også magnetstripe. De nye terminalene skal ta begge deler. Men vi kommer til å måtte bruke begge systemer i flere år framover. Norge ligger omtrent i midten når det gjelder å ta den nye teknologien i bruk. Mange land i Østen har ikke begynt å innføre dette ennå, og mange steder i USA kan du ikke bruke kort med chip.

En tredel med chip

Informasjonssjef Anders Bigseth i Teller AS, tidligere Visa Norge, forteller at det er utstedt om lag 1,8 millioner kort med chip i dag. Totalt regner han med at det er om lag sju millioner kort i bruk i Norge.

- Det er bankene som bestemmer om de vil utstede kort med chip, men stadig flere gjør det. I resten av Europa er nesten halvparten av Visa-kortene med chip, forteller Bigseth.

- Vi venter en betydelig økning i 2009. Stadig flere banker tar den nye teknologien i bruk. DnB NOR - Norges største kortutsteder, har ennå ikke har tatt i bruk nye kort. Når det skjer vil antallet øke betydelig.

Sikkerhet

De nye chipkortene skal bedre sikkerheten for brukerstedene og kundene. I 2007 ble det svindlet med norske kort for 141 millioner kroner, ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Svindelen har økt kraftig gjennom flere år. En stor del av svindelen med kort skjer i dag ved at magnetstripen kopieres.

Et kort med chipteknologi inneholder langt mer informasjon mer informasjon enn magnetstripen og denne informasjonen er meget vanskelig å kopiere. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus