Meny

Mer trøbbel for europeiske banker

En urolig megler utenfor børsen i Milan tirsdag. De tre europeiske bankene Fortis, Hypo Real Estate og UniCredit kjemper for å overleve finanskrisen. Foto: AP / Luca Bruno).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre europeiske bankene Fortis, Hypo Real Estate og UniCredit kjemper for å overleve finanskrisen. Nå venter en økonomisk krise som vil fortsette å påvirke bankene, mener en dansk professor.

Paris (NTB-Reuters-Ritzau): Den belgiske banken Fortis trenger nok en kjøper etter at nederlandske myndigheter fredag besluttet å overta deler av banken for snaut 140 milliarder kroner.

Men nå er Belgia og Luxembourg på jakt etter nok en kjøper for å overta de siste delene av den kriserammede banken.

Landene må finne en løsning i løpet av helgen, sier Luxembourgs finansminister Jeannot Krecke.

En mulig kjøper skal være franske BNP Paribas.

Tidligere har Belgia, Luxembourg og Nederland gått inn for å redde banken. 28. september sprøytet de 92,6 milliarder kroner inn i banken.

Flere banker i trøbbel

Representanter for den tyske regjering og sentralbanken møttes søndag i et forsøk på å redde den tyske utlånsbanken, Hypo Real Estate (HRE) etter at en redningspakke til banken ble trukket tilbake lørdag.

- Vi kjemper for den fremtidige eksistensen til selskapet, sier talsmann for HRE, Hans Obermeier.

Italias nest største bank, UniCredit, har innkalt til et ekstraordinært møte søndag, ifølge en kilde med tilknytning til banken. De skal vurdere måter å øke kapitalen på.

Krisen fortsetter

Den danske professoren Jakob Brøchner Madsen fra Monash University i Melbourne mener bankene fortsatt vil få kjenne finanskrisen. Boligprisene vil fortsette å synke, noe som vil føre til flere tvangsauksjoner, lavere økonomisk vekst og stigende ledighet. Dette vil igjen smitte over på bankene.

- Vi har fått kjempeproblemer, og vi har kun sett toppen. Utad sier bankene at de er sikre, men det vet vi ikke. Hvis de er usikre, kommer de nok til å holde munn, sier Madsen.

Han mener verden nå går inn i en mer omfattende økonomisk krise.

- Det som skjer, er veldig forutsigbart. Det er altfor mye kreditt i verden. Man har levd over evne i ti år, og nå skal regningen betales. Finanskrisen vil uunngåelig bli avløst av en økonomisk krise, sier Madsen.

Riktig retning

EUs fire største medlemsland, Frankrike, Storbritannia, Italia og Tyskland, lovet på et toppmøte lørdag å hjelpe banker og andre finansinstitusjoner gjennom bankkrisen. EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso mener vedtaket er et steg i riktig retning.

- Jeg tror vi gjorde det vi kunne i en veldig alvorlig situasjon som Europa ikke skapte, men som man lider under effektene av, sier Barroso ifølge den franske avisen Le Parisien.

Det ble ikke diskutert en lignende redningspakke som den USA har vedtatt, men Barroso mener man ikke kan sammenligne amerikanske og europeiske forhold.

- Det er 27 land i EU. Vi kan ikke ha den samme enigheten som amerikanerne. Og man må ta i betraktning at situasjonen er bedre i Europa enn den er i USA. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus