EU-ledere lover hjelp til kriserammede banker

<p class="hidden">De politiske lederne for landene med EUs fire største økonomier ble på et møte i Paris lørdag er enige om å samordne hjelpen til kriserammede finansinstitusjoner. Men hvert land skal selv velge hvordan institusjonene skal hjelpes og betale for hjelpetiltakene selv. Foto: Philippe Wojazer, SCANPIX/REUTERS.</p>
De politiske lederne for landene med EUs fire største økonomier ble på et møte i Paris lørdag er enige om å samordne hjelpen til kriserammede finansinstitusjoner. Men hvert land skal selv velge hvordan institusjonene skal hjelpes og betale for hjelpetiltakene selv. Foto: Philippe Wojazer, SCANPIX/REUTERS.

<pEUs fire største medlemsland vil samarbeide om å hjelpe banker som er rammet av finanskrisen. Men hvert land skal bruke sine egne metoder og økonomiske midler, sier Frankrikes president Nicolas Sar

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sarkozy var lørdag vert for et møte i Paris, der finanskrisen ble drøftet. Han diskuterte mulige løsninger med Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes kolleger Gordon Brown fra Storbritannia og Silvio Berlusconi fra Italia.

– Vi er blitt enige om å inngå en svært forpliktende avtale om å støtte banker og andre finansinstitusjoner som er rammet av krisen. Hvert enkelt land skal bruke sine egne midler og metoder, men arbeidet vil bli samordnet, framholdt Sarkozy.

Straff

Når og hvis en bank eller et annet selskap kommer i så store problemer at det må ha offentlig hjelp, vil det få følger for selskapet, tilføyde den franske presidenten. – Lederne som har feilet, vil måtte tåle straffetiltak, og aksjeeierne må bære utgiftene, understreket han.

Til stede på møtet i Paris lørdag var også EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso, den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet og Det internasjonale pengefondets leder Dominique Strauss-Kahn. Møtet ble holdt i Sarkozys residens Elyséepalasset.

Deltakerne på møtet var enige om at det snarest mulig må kalles sammen til møte om finanskrisen i G8-gruppen av store industriland. Ved siden av de fire EU-landene som lørdag møttes i Paris, er USA, Canada, Japan og Russland medlemmer av G8.

Småbedrifter

Før møtet lørdag foreslo Gordon Brown at europeiske småbedrifter med en sum tilsvarende 130 milliarder kroner. En slik hjelp vil gjøre det lettere for disse bedriftene å hanskes med finanskrisen, sa Brown før avreise til Paris.

Tidligere denne uken ble et fransk forslag om et gigantisk EU-krisefond lekket til mediene. Men utspillet ble i løpet av kort tid lagt dødt av så vel franske som tyske myndigheter, noe som bidro til å senke forventningene i forkant av møtet i Paris.

Dette møtet ble holdt dagen etter at Representantenes hus i USA vedtok en krisepakke til en verdi av over 4.000 milliarder kroner. Få regnet på forhånd med at Paris-møtet ville lede fram til konkrete tiltak med kraft nok til å lette finanskrisen i vesentlig grad. (©NTB)

Oppdatert med en ny versjon.

Personvernpolicy