Meny

Selge nå? Kjøpe? Leie?

På tide å sjekke ut boligannonsene? Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertenes råd er kanskje ikke så opplagte som du skulle tro i et fallende boligmarked.

Boligprisene har allerede falt markant, og på DN.no onsdag, slo flere økonomer fast at prisene kan falle mye mer.

Les saken: - Nå begynner det å rakne

Man kunne derfor tro at de samme økonomene ville konkludere slik:

«Skynd deg å selge - og vent med å kjøpe.»

Men så enkelt er det ikke:

Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB Nor Markets:

Tips til kjøper:

- Det viktigste for kjøperne nå er at de kan ta seg tid. Det er ikke slik som det var i 06-07, der du måtte kjøpe før markedet løpte fra deg. Så lenge du finner et sted du vil bo, og kan håndtere rentenivået og ikke mister jobben, er det bare å kjøpe.

Tips til selger:

- Du bør selge hvis du får en god pris. Det er helt greit å gå ned 10 prosent i pris fra det du ville fått for seks måneder siden, men ikke gå ned 20 prosent med mindre du må selge.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities:

Tips til kjøper:

Foto:. First SecuritiesFoto:. First Securities

- Du kan vente med å kjøpe, men selv i et fallende marked er ikke timingen det viktigste. Du må leve livet, og har du råd til å kjøpe er det bare å slå til.

- Folk bør ikke blande bolig og investering for mye, det er da det går galt. Selv om du må tenke på bolig som en investering, er det viktig at du får den leiligheten du vil bo i, ikke den med størst avslag.

Tips til selger:

- Hvis du ikke få solgt boligen din, må du sette ned prisen. Ikke tvihold på en forventning om 2007-priser. Det lønner seg å sette ned prisantydningen slik at de riktige kommer og ser, og kan by. Med en altfor høy pris, kommer det bare en spekkhogger som vil by 30 prosent under takst.

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea:

Tips til kjøper:

- Nå kan du bruke god tid på å finne noe du liker, uten å frykte at prisene bykser oppover igjen på en stund. Husk at pris overhodet ikke alt når du skal kjøpe bolig. Skal du kjøpe for å bo en stund, bør det å få tak i boligen du virkelig vil ha være viktigere enn om prisene i boligmarkedet skulle vise seg å falle noe mer etter du har kjøpt eller ikke.

Tips til selger:

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

- Det er ikke noe lurt å skynde seg med å selge. Det tar lengre tid å selge nå enn før, så begynn heller å planlegge tidligere.

- Hva med å kjøpe mens det er billig og leie ut den gamle til prisene stiger igjen?

- Det forutsetter at du får leieinntekter som er store nok til å dekke utgiftene på lånet. I større byer kan det absolutt være en kurant mulighet. Hvis man har prøvd å selge en stund uten å få den prisen man forlanger, kan det være et alternativ å leie ut i stedet for å fortsette å bruke mye penger på annonsering og lignende. Leieprisene er på vei oppover nå, men utleie er fremdeles ikke kjempebutikk.

Det kan imidlertid forandre seg: Leieprisene eksploderer

Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken:

Tips til kjøper:

- Bolig kjøper du for å bo i, ikke som en investering. Det går selvsagt an å prøve og time markedet, men først og fremst er det viktig å tenke på at du skal finne et sted du vil bo.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

- Det kan godt være det er gode muligheter til å finne boligen du vil ha nå, men kanskje blir det enda bedre muligheter senere.

Tips til selger:

- Det å kjøpe eller selge bolig er ikke det samme som å kjøpe eller selge aksjer. En bolig er et sted du bor, hvis ikke du har kjøpt deg inn som spekulasjon, og da er det bobehovet ditt som er det viktige.

- Ett råd som alle snakker om er å ikke kjøpe før man har solgt den gamle boligen. Men det er så selvfølgelig at jeg ikke trenger å si det engang.

- Bedre å leie enn å kjøpe nå?

- Det er ingen nødvendighet å eie bolig. Vi har fått den manien i Norge, at leie, det må man jo bare ikke. Og jeg kaller det en mani. For det er ikke riktig at det alltid lønner seg å kjøpe i stedet for å leie. Men det betyr ikke at jeg anbefaler folk å heller leie fremfor å kjøpe.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus