Meny

Redningspakken i boks

Myndighetenes redningspakke for finanssektoren ble vedtatt i USA fredag. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen over verdensøkonomien er avsagt. Redningsaksjonen er i gang.

Avstemmningen er avsluttet i Representantenes hus, og redningspakken ble vedtatt med et stort flertall. 263 stemte for, mens 171 stemte mot.

Les også: Skjebnekveld for verdensøkonomien

Det har vært mye spenning knyttet til avstemningen, men utfallet var ventet. Det har vært mye politisk press for å få pakken gjennom.

- Jeg applauderer, sier sentralbanksjef Ben Bernanke til CNNmoney.

Han sier pakken er et kritisk tiltak gjort for å stabilisere finansmarkedene, og for å sikre en flyt av kapital til husholdningene og næringslivet.

Drastiske endringer

Den opprinnelige planen har i løpet av to uker gått gjennom en drastisk forandring etter at den har møtt sterk motstand fra politikere fra begge sider i Kongressen.

Mandag ble en sterkt modifisert pakke nedstemt med 228 mot 205 stemmer i Representantenes Hus.

Les også: USAs krisepakke nedstemt

Onsdag ble pakken vedtatt av Kongressen med 74 mot 25 stemmer. Men politikerne passet på å legge til flere nye punkt som etter planen skal øke sannsynligheten for at den går igjennom i Representantenes hus i kveld.

Les også: Krisepakken vedtatt

Den utvidede pakken inneholder blant annet skattelettelser på 149 milliarder dollar, høyere innskuddsforsikring i amerikanske banker og forandringer i verdipapirlovgivningen.

- Jeg tror vi har større sjanse til å få igjennom dette forslaget enn det som feilet mandag, sier en talsmann for Republikanernes leder i Representantenes hus til CNNMoney.com.

Aksjemarkedene positive

Wall Street steg bratt i påvente av avstemningen, og de amerikanske indeksene var opp mellom to og tre prosent.

De amerikanske børsene falt litt tilbake rett etter avstemningen på grunn av usikkerhet om omfanget av pakken. Men ifølge CNBC var det jubel på meglergulvet på New York etter radningspakken ble vedtatt.

Les også: Byks på Wall Street

Det er tydelig at markedene posisjonerte seg mot et ja i avstemningen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus