Meny

Skjebnekveld for verdensøkonomien

I kveld skal det stemmes over en redningspakke i Representantenes hus. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld gjør USA et valg som kan sende verden dypere inn i krisen - eller dempe den.

I kveld kan den mye omtalte amerikanske krisepakken endelig bli en realitet.

Representantenes hus skal stemme over pakken rundt klokken 18.30 norsk tid.

Avanserte og uoversiktlige verdipapir basert på amerikanske boliglån har satt verdens finanssystem i fare for å kollapse.

Det er snart to uker siden den amerikanske finansministeren Henry Paulson presenterte detaljene rundt forslaget om å bruke 700 milliarder dollar til å kjøpe de råtne lånene fra vaklende finansinstitusjoner.

I mellomtiden har situasjonen i pengemarkedet blitt verre. Bankene tviholder på pengene sine og nekter å låne ut til andre banker. Sentralbanker verden over har tilført flere hundre milliarder dollar i likviditet i markedet.

Drastiske endringer

Den opprinnelige planen har i løpet av to uker gått gjennom en drastisk forandring etter at den har møtt sterk motstand fra politikere fra begge sider i Kongressen.

Mandag ble en sterkt modifisert pakke nedstemt med 228 mot 205 stemmer i Representantenes Hus.

Les også: USAs krisepakke nedstemt

Onsdag ble pakken vedtatt av Kongressen med 74 mot 25 stemmer. Men politikerne passet på å legge til flere nye punkt som etter planen skal øke sannsynligheten for at den går igjennom i Representantenes hus i kveld.

Les også: Krisepakken vedtatt

Den utvidede pakken inneholder blant annet skattelettelser på 149 milliarder dollar, høyere innskuddsforsikring i amerikanske banker og forandringer i verdipapirlovgivningen.

- Jeg tror vi har større sjanse til å få igjennom dette forslaget enn det som feilet mandag, sier en talsmann for Republikanernes leder i Representantenes hus til CNNMoney.com.

Forstår alvoret

Demokraten Barney Frank mener politikerne nå har forstått alvoret rundt problemene i økonomien.

- Det er ikke lenger mulig å håne dommedagsprofetiene dersom vi ikke gjør noe, sier Frank ifølge CNNMoney.

Ifølge Bloomberg News har minst åtte av politikerne i Representantenes hus endret mening og vil stemme for pakken i dagens avstemning. Fire andre sier at de kan komme til å endre mening.

Mandag manglet det 12 stemmer for å få pakken godkjent.

Ifølge en megler TDN Finans har snakket med er sannsynligheten for at pakken blir vedtatt nå rundt 90 prosent ifølge bookmakere.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus