Meny

- Skattemyndighetene tar feil

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp får et krav om arbeidsgiveravgift og tilleggsskatt på rundt 1,9 millioner kroner. Men går rett i strupen på Skatt Øst og har anket en rekke punkter.

– Vi har ennå ikke fått noe formelt krav fra Skatt Øst, men har regnet oss fram til at det totale beløpet kommer opp i rundt 1,9 millioner kroner, sier generalsekretær Geir A. Mo i Fremskrittspartiet til NTB.

I vedtaket fra Skatt Øst etter granskingen av pengebruken til Frps stortingsgruppe i perioden fra 1997 til 2007, går det fram at det er betalt 238.743 kroner for lite i arbeidsgiveravgift. Det er penger brukt på reiser og fester for ansatte og Frp-representanter og ektefellene deres på rundt 1,6 millioner kroner som danner grunnlaget for beregningen.

Mangler dokumentasjon

Skatt Øst mener Frps stortingsgruppe i en rekke tilfeller ikke klarer å dokumentere tilstrekkelig at utleggene for reiser, hotellopphold, mat, drikke og klær til personer tilknyttet partiet og i visse tilfeller ektefeller er berettiget. Det pekes også på manglende faglig relevans i flere tilfeller.

Totalt dreier det seg om 30 forhold hvor det er brukt til dels store beløp som det etter Skatt Østs oppfatning skulle vært betalt arbeidsgiveravgift av. Frp har valgt å anke 17 av forholdene inn for Skatteklagenemnda, men lar resten bli stående.

– Mange av forholdene ligger tilbake i tid, og vi erkjenner at vi i enkelte av dem ikke klarer å finne tilstrekkelig dokumentasjon, sier Mo.

Bestrider vedtaket

Frp bestrider imidlertid vedtaket til Skatt Øst og hevder at det er gjort feil på vesentlige punkter, blant annet med henvisning til en juridisk utredning av Hugo P. Matre ved Universitet i Bergen.

– Skatt Øst har basert seg gjennomgående på feil juridisk grunnlag, sa en svært offensiv Mo da han fredag redegjorde for skattesaken som i flere år har versert mellom Skatt Øst og Fremskrittspartiet.

Siv Jensen åpner for å ta saken videre til domstolene hvis Frp ikke får medhold i nemnda.

– Vi har tenkt i de baner, men ikke konkludert ennå, sa Jensen.

Hagen: – Mitt ansvar

På pressekonferansen var også Carl I. Hagen, som var parlamentarisk leder i åtte år av den aktuelle perioden.

– Dette er mitt ansvar. Jeg beklager at jeg ikke hadde satt meg godt nok inn i de skattemessige reglene rundt dette, sa Hagen.

– Men jeg visste jo ikke at reglene var så idiotiske, utbrøt han senere under pressekonferansen på partiets hovedkontor ved siden av Stortinget.

Med hoderystende kommentarer om skattemyndighetenes vurderinger av hva som er faglig relevant på reiser for et politisk parti, konkluderte de tre med at Frp i denne saken har vært utsatt for grov forskjellsbehandling, i og med at ingen andre av partiene er utsatt for samme ettersyn.

Gransk andre partier

Hagen vil nå som Stortingets visepresident be presidentskapet om å anmode skattemyndighetene om gransking av de andre partiene også.

– Dette er et problem Frp har med skattemyndighetene. Presidentskapet kan eventuelt gå inn og se på om pengebruken til partiet er i tråd med reglene, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland.

Partileder i SV og finansminister, Kristin Halvorsen, karakteriserer Frps krav som «veldig spesielt».

– Hvis skattemyndighetene har mistanke om at det foregår noe galt i andre partier, så får de ta affære, sier hun.

Også presidentskapsmedlem Inge Lønning fra Høyre henviser til skattemyndighetene når det gjelder kravet om gransking av andre partier. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus