- Viktig at boligrenten ikke berøres

<p class="hidden">Finansminister Kristin Halvorsen (SV). Foto: Scanpix</p>
Finansminister Kristin Halvorsen (SV). Foto: Scanpix

<pFinansminister Kristin Halvorsen (SV) mener det viktigste Norges Bank kan gjøre for å løse krisen er å låne ut penger til bankene til en gunstig rente. Det skal føre til at boligrentene ikke stiger

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener det viktigste Norges Bank kan gjøre for å dempe krisen er å låne ut penger til bankene til en gunstig rente. Det skal føre til at boligrentene ikke stiger.

Finansministeren mener Norges Bank kan ha stor innvirkning på rentemarkedet, og dermed påvirke rentenivået på folks boliglån. Torsdag lånte Norges Bank ut 71 milliarder kroner til bankene til 6 prosents rente. Fredag åpnet sentralbanksjef Svein Gjedrem pengesekken på ny.

– Pengemarkedsrenta påvirker folks boliglån. Det er viktig at pengemarkedsrenta går ned slik at folks boligrente ikke berøres, sier Halvorsen til NTB.

– Grunnen til at pengemarkedsrenten kryper oppover er fordi markedet ikke fungerer. Når Norges Bank lånte ut 71 milliarder kroner til 6 prosents rente, er det nettopp for å bidra til at pengemarkedsrenten går ned, sier Halvorsen.

Kritiserer ikke bankene

SV-lederen som har passet på nasjonens pengesekk i tre år, vil ikke kritisere bankene for å utnytte situasjonen, skru opp marginene og velte renteregningen over på lånekundene.

– Problemet er at det er full stans i markedet. Alle sitter og passer på pengene på grunn av finansuroen. Vi må jobbe intenst for at dette skal gå over, sier Halvorsen.

Hun vokter seg også vel for å si noe om hvor styringsrenta bør ligge i tiden framover.

– Folk blåser i om det er pengemarkedsrenta eller styringsrenta, det viktigste er at folks rente går ned. Vi har en helt ekstraordinær situasjon nå, der de høye pengemarkedsrentene påvirker folks boliglån. Derfor er det så viktig at pengemarkedsrenta går ned, presiserer hun.

Dempe virkningene

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har de siste dagene blitt konfrontert med effekten av finansuroen her hjemme og gjentatte spørsmål om hva Norges Bank gjør. Å øke tilgangen på penger er nøkkelen, mener han.

– Krisen utløper fra USA og fra Europa. Det kan vi ikke påvirke. Vi kan ikke hindre at den får virkninger i Norge. Men vi kan dempe virkningene, og det gjør vi, sa Gjedrem til NRK torsdag kveld.

Fredag fulgte han altså opp med enda en runde med såkalte F-lån, som primært blir brukt for å føre penger inn i banksystemet. Lånene har bare noen få dagers varighet. (©NTB)


Mer om Lån og Renter finner du på Startsiden

Personvernpolicy