Meny

Kraftig nedtur for industrien

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventningene blant industrilederne indikerer en resesjon for norsk industri, mener sjeføkonom.

Norsk PMI falt sesongjustert til 43,5 i september 2008 fra 48,3 måneden før.

Det opplyser Fokus Bank, som er ansvarlig for indeksen.

Urolige tider har utvilsomt satt sitt preg på norske industrilederes forventinger:

Laveste siden 2004

Dette er den laveste indeksverdien som er målt siden målingen ble startet i 2004, og levner ifølge banken ingen tvil om at norsk industri nå er ferd med sette bremsene på for alvor. Alle delindeksene falt også markert i løpet av måneden.

"Industriaktiviteten ser nå ut til å falle kraftig utover året. Siden Norsk PMI kun har historikk fra og med 2004 er det for tidlig å si hvor kraftig denne nedturen blir, men internasjonale sammenligninger indikerer resesjonsterreng", skriver bankens sjeføkonom Frank Jullum.

Fallende produksjon

Rapporten viser at bare 20 prosent av bedriftene venter økt produksjon fremover, mens rundt 30 prosent tror produksjonsnivået vil falle.

Videre vises det til at både sysselsettingen og ordrene fra hjemmemarkedet falt markert i september.

"Det ventes nå svakere ordreutvikling fra hjemmemarkedet enn fra eksportmarkedet. Dette kan tyde på at den globale avmatningen har truffet Norge relativt brutalt i løpet av sommeren", skriver Jullum.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus