Meny

Sentralbanksjefen: Krisen er større enn ventet

Sentralbanksjef Svein Gjedrem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjef Svein Gjedrem innrømmer at finanskrisen er større enn han hadde ventet, og setter sin lit til at amerikanerne rydder opp.

Oslo (NTB): Torsdag kveld ble Gjedrem spurt om krisen er alvorligere for Norge enn det Norges Bank hadde forutsett på forhånd.

– Krisen er dypere enn ventet. Det har lenge ligget i kortene at det ville kunne stoppe opp i USA, men disse kraftige utslagene i finansmarkedene er det ingen som har forutsatt, sa Gjedrem til NRK.

Han betegner krisen som alvorlig både for USA, Europa og Norge.

– Krisen er svært alvorlig for USA, den er svært alvorlig for Europa, og hvis de ikke håndterer den godt nok i USA og i Europa, vil den kunne få betydelig virkning også på norsk økonomi, sier Gjedrem.

Lån

Han mener det i noen tilfeller kan være fornuftig at bankene nå er mer restriktive med å låne ut penger i Norge, men han sier målet ikke er å bli for restriktiv.

Samtidig tilfører nå Norges Bank det norske pengemarkedet nye penger. Flere enn vanlig får tilført penger, og Gjedrem ser på dette som en prioritert oppgave. Pengene kan enten være éndagslån, todagerslån, tredagerslån eller låneprogrammer som løper over tre måneder.

Rente

– Krisen utløper fra USA og fra Europa. Det kan vi ikke påvirke. Vi kan ikke hindre at den får virkninger i Norge. Men vi kan dempe virkningene, og det gjør vi, sier sentralbanksjefen.

Til TV 2 sier Gjedrem dessuten at det ligger an til lavere internasjonal vekst enn antatt, og at dette sammen med hvordan krisen blir håndtert videre i USA og i Europa, vil være en del av vurderingsgrunnlaget for hvorvidt Norges Bank endrer renten 29. oktober.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus