Meny

Børsen på ny kjempesmell

 Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børskommentar: Dagens børsfall var det 12. største fallet på Oslo Børs noensinne.

(DN.no): Dårlig børsstart i USA og kraftig fall i oljeprisen sendte Oslo Børs rett ned torsdag ettermiddag. Hovedindeksen endte på sitt laveste nivå siden oktober 2005.

Det er flere forhold som sender Oslo Børs rett i kjelleren. Da Wall Street åpnet i dag, ble det raskt klart at USAs økonomi er alt annet en ved god helse, hjelpepakke eller ikke hjelpepakke.

Les saken: Nytt dramatisk fall på Wall Street

Børsene i USA faller til tross for at Senatet i natt stemtefor den reviderte redningspakken, og det er ventet at det skal komme en ny avstemning i Representantenes Hus som til slutt skal få det hele på plass.

Les også: Krisepakken vedtatt

Sentatet gjorde sitt vedtak igår med noen tilføyelser. Innskuddsgarantier heves, og noen skatter reduseres. Dette kan gjøre det lettere for noen representanter å stemme for, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Og det hjeper heller ikke at meglerhus ser for seg at en resesjon i USA kan sende oljeprisen tilbake til nivåer det knapt lønner seg å drive utvinning på: - Oljeprisen kan falle til 50 dollar fatet

-Det at oljeprisen faller, Merrill Lynch omtrent nedgraderer hele den norske økonomien og de amerikanske børsene åpner ned, gjør at Børsen faller nå, sa en megler til TDN Finans torsdag ettermiddag.

Yara får bank

Yara-aksjen ble dagens store taper med et fall på 16,4 prosent etter at konkurrenten Mosaic faller 32 prosent i USA etter å ha lagt frem et resultat på 2,83 dollar pr aksje, mot ventet 2,94, og opplyste også at de vil kutte fosfatproduksjonen med 0,5-1 millioner tonn de neste par månedene.

Les også: Aksjesmell for Yara-konkurrent

Alle tungvekterne falt torsdag. Lenge var DnB Nor den eneste aksjen av de store som klarte å holde seg i positivt terreng, men mot slutten av handledagen ble også denne aksjen tvunget over i rødt.

Oljeprisen raser videre torsdag. November-kontraktene på Brent Blend er ned 3,77 dollar til 91,56 dollar fatet. Oljeprisraset sendte StatoilHydro ned 6,65 prosent. Enda dårligere gikk det for boreselskapet Seadrill som mistet 12,7 prosent av verdien i løpet av dagen.

Les alle dagens aksjetips her

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 5,88 prosent til 290,40 poeng

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus